— Vi har hatt litt ekstra å gjøre i dag. Folk har hatt problem med flate batterier og frosne bildører, forteller André Nøkleby, vaktleder hos Falken Bergen.

Bergen og Vestlandet fryser. Kuldegrader kombinert med vind går gjennom marg og bein.

Startvansker - Startvansker har vært det gjennomgående problemet hos oss også, bekrefter Jan-Erik Wiederstrøm, daglig leder i Vikingservice i Bergen. Han frykter at dersom kulden holder seg kan mandagen bli en svært travel dag når folk enten skal ha bilen til jobben, eller bruke den i jobben.

Kollega Ove Bakketun i Vikingservice på Voss har hatt flere kuldegrader å stri med enn kollegene i Bergen, men problemene har ikke vært større av den grunn.

Frosne vannrør - Det har vært litt å gjøre, men ikke alvorlig mye. Folk har hatt kaldstartproblemer, men problemene er på lagt nær så store som før. Bilene er så gode nå, konkluderer han.

Vegtrafikksentralen hadde ikke fått melding om verken motorstopp eller ulykker. Veiene over fjellovergangene er åpne. Arbeidsfolk fra Statens vegvesen brukte lørdagen på å fjerne issvuller og istapper i tunnelåpninger.

Bergen Brannvesen hadde to henvendelser fra privatfolk som hadde problemer med frosne vannrør. Disse ble henvist videre til rørlegger. Ellers kunne de melde om en pipebrann.

— Vi har hatt det rolig hittil. Slik tørrfrost som vi har nå virker dempende på folkelivet og kriminaliteten. Folk holder seg inne i slikt vær, forteller vaktsjef Birger Kleppe ved Bergen politikammer.

Kaldt, men ingen rekord Minus 8,3 grader er den offisielle temperaturen for Bergen klokken seks om morgenen lørdag. Det er langt fra rekorden som ifølge Vervarslinga på Vestlandet ble satt 11. januar i 1987. Da ble det målt 16,3 kuldegrader.

Altså ingen sensasjon selv om de 8,3 kuldegradene kjennes atskillig kaldere ut. Men det skal vi ha: Det er den kaldeste dagen vi har hatt denne vinteren, ja faktisk minst på to år. 10. februar 1999 ble det også målt minus åtte grader.

At disse åtte gradene kjennes så kalde ut kan ha sammenheng med vinden som blåser. Den skal vi visstnok bare være glade for. Den hindrer nemlig at det tunge, forurensede lokket legger seg over byen.

Noen områder i Bergen kan melde om kaldere vær. Mindemyren er et kuldehull, og der ble det målt minus 12 grader, og på Ulriken minus 13.

På Voss ble det lørdag morgen klokken seks, målt minus 14,2 grader, mens de på Finse kunne skilte med hele 25,8 minusgrader.