— Alle ungene her i området har vært på utallige besøk her på gården og er blitt kjent med sauene. De har alltid vært velkommen på gården når tid som helst. Vi har simpelthen ikke råd til å miste dette tilbudet, sier Gerd Gundersen, en av naboene.

Sammen med en annen nabo, Janne Mette Wallace, har hun tatt initiativ til en kronerulling for å sikre videre drift ved den lille gården på Lilletveit i Fana.

- Ungene ble veldig lei seg

Bakgrunnen for innsamlingsaksjonen er tragedien søndag morgen, hvor to løshunder tok seg inn i fjøset og gikk til angrep på sauene. Åtte dyr, alle drektige, mistet livet. Mange barn i nabolaget reagerte på den forferdelige nyheten.

— Dette var noe som kom helt spontant etter at vi leste i avisen om det som hadde skjedd. Ungene ble veldig lei seg også, og de begynte umiddelbart å diskutere hvilke leker de kunne selge for å skaffe penger til nye sauer, forteller Gundersen.

Da bryter en strålende glad sauebonde inn, og klapper ungene på ryggen.

— Dere skal ikke selge noen ting. Sauer skal vi ha her uansett, sier Rune Lilletvedt.

- Gitt meg humøret tilbake

Han er knapt til å kjenne igjen fra søndag morgen. Øynene hans stråler igjen, og alle som er innom får et smil med på veien hjem.

— Det er støtten fra naboene og ungene som har gitt meg humøret tilbake. Mandag var alt bare jævlig. Da hadde jeg bare lyst til å gi opp alt sammen. Men når jeg får slike tilbakemeldinger fra nærområdet, da blir det meningsfullt å drive videre, sier Lilletvedt.

De opprivende bildene av Lilletvedts døde sauer rystet folk over hele landet. Siden har støtteerklæringene haglet inn fra fjern og nær.

— Alle har vært kjempekoselige og oppmuntrende, selv om kanskje én person kunne ordlagt seg litt annerledes. Han hadde selv hund, og sa han var glad for at jeg ikke har bedt om at de to hundene blir avlivet. «Dessuten skulle jo sauene på tallerkenen snart uansett,» la han til, forteller Lilletvedt.

Sauene har roet seg

Han håper nå at de andre drektige sauene kommer seg velberget gjennom de kommende ukene. Hvis ikke, vil gården stå uten nye avlsdyr minst til 2007.

— I starten var jeg redd for at de skulle miste lammene sine, men de ser ut til å ha roet seg veldig. Derfor har jeg et lite håp om at det skal gå bra likevel, sier Lilletvedt.

Nå håper naboene at den spontane innsamlingsaksjonen kan skrape sammen nok penger til at Lilletvedt kan kjøpe inn noen nye avlssauer. De har allerede planene klare, og har opprettet en egen konto for bidrag til gården. ý De nærmeste dagene kommer vil til å gå rundt på dørene i området omkring gården, helt ned til Elveneset. Ungene har sagt at de vil være med, og vi har til og med ringt politiet for å høre hva vi har lov til å sette i gang med. Så får vi håpe at folk vil være med og hjelpe, sier Gerd Gundersen.

Kontonummeret til innsamlingsaksjonen er 3624 62 65288 (Lilletveit Gård).

Løshundene lever fortsatt

De to løshundene som gikk amok i sauefjøset søndag lever fortatt. - Vi har ikke avgjort saken ennå. Så foreløpig er hundene i vår varetekt, sier etterforskningsleder Geir Duesund ved Fana lensmannskontor til Bergens Tidende.

OPTIMIST: – Det blir sauedrift her også i fremtiden, det har all støtten overbevist meg om, sier sauebonde Rune Lilletvedt. Her sammen med sauen Magnhild, som sto i etasjen over da løshundene herjet i fjøset.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE