BJARNE KVAM bjarne.kvam@bergens-tidende.no

— Vi er ikke komfortabel med at vi ennå ikke har klart å finne Spjeld, selv etter at det har gått så lang tid, sier politiinspektør Geir Gudmundsen ved Hordaland politidistrikt.

Savnet-sak, ikke drapssak - Pårørende frykter at han er drept?

— Vi har ingen indikasjoner på at han har vært utsatt for noe kriminelt. Dette er derfor ingen etterforskning, men en gjenopptakelse av en savnet-sak. Vi har fått Kriminalpolitisentralen (Kripos) til å vurdere forsvinningen. De mener det er muligheter for å finne ut mer om hva som har skjedd med Spjeld. På bakgrunn av dette har vi bedt Kripos om bistand, sier Gudmundsen til Bergens Tidende.

Han er leder for påtalegruppen ved Hordaland politidistrikt.

— Det kan være fornuftig å få friske øyne til å se på saken på ny, mener han.

Nye avhør Det er lederen for Kripos' etterforskningsavdeling, politiavdelingssjef Arnfinn Sandstad, som i dag kommer til Bergen sammen med to medarbeidere. Arbeidet de nå skal gjennomføre i samarbeid med Hordaland politidistrikt vil blant annet innebære avhør av de involverte. Mange av dem som ble avhørt da 62-åringen forsvant på mystisk vis i 1997, vil nå bli avhørt på nytt.

Kripos har vært innstilt på å komme tidligere, men er blitt forhindret av store drapssaker som dukket opp i fjor.

— Burde politiet ha gjort bedre arbeid i 1997?

— Det er lett å være etterpåklok - men det er ikke grunnlag for å si at saken ble behandlet på no-en dårlig måte den gang.

— Er det mulig å finne Spjeld, etter nesten tre og et halvt år?

— Jeg antar at det fortsatt vil være mulig, sier politiinspektør Geir Gudmundsen til Bergens Ti-dende.

fakta/forsvinning * 17. oktober 1997 var bergenseren Jan Arne Spjeld (62) på hytten i Samnanger, for å utbedre landstedet. Han fikk hjelp av en mann i 30-årene. Denne mannen har fortalt at Spjeld gikk ut av hytten klokken 21.30. Siden har ingen sett familiefaren.

  • Spjelds genser, T-skjorte, klokke, gummistøvel, og lommelykt er funnet på ulike steder i områ-det. Det har vært foretatt omfattende søk på land og til vanns uten å finne savnede. De pårøren-de frykter at Spjeld er drept.