I mai ble både guttens mormor og onkelen (37) frifunnet for kidnapping av Gulating lagmannsrett. Frifinnelsen er nå rettskraftig, etter at påtalemyndigheten har bestemt seg for ikke å anke til høyesterett.

Denne uken leverte begge to inn søksmål mot staten for uberettiget straffeforfølgning. Totalt krever mormoren og onkelen 1,25 millioner kroner for tort og svie, pluss flere hundre tusen kroner hver for tapt arbeidsfortjeneste.

Vil plassere ansvar

— Pengene er ikke så viktig for oss. Ingenting kan lege de sårene og den smerten vi er blitt påført. Vi vil bare ha det svart på hvitt at staten tar ansvaret for det vi har gjennomgått disse fem årene, sier mormoren og guttens onkel til BT.

Kampen om den nå 12 år gamle gutten har pågått siden 1998, og har splittet en hel familie. Gutten, som i pressen er blitt kalt «Knut», bodde hos sin biologiske mor det første halvåret. Kvinnen fikk rusproblemer, og «Knut» ble overført til sin mormor.

Etter åtte år klarte kvinnen å bli rusfri, og fikk i stand en avtale om at hun gradvis skulle overta omsorgen for sønnen sin. Mormoren nektet, fordi hun fryktet at datteren ville sprekke og havne på narkokjøret igjen. Mormoren og «Knut» s onkel gikk derfor i dekning med gutten, og levde på flukt fra politiet i tre måneder. Politiet siktet begge for kidnapping, og måtte til slutt hente de tre ut fra kirkeasyl i Morvik bedehus. Siden den gang har gutten bodd hos sin mor.

- Skulle aldri vært tiltalt

I november 2001 ble først funnet skyldig og dømt til fengselsstraff for å ha kidnappet «Knut», men Gulating lagmannsrett opphevet dommen i mai i år. Retten kom til at det var mormoren som hadde den daglige omsorgen for «Knut», og at hun derfor ikke hadde gjort noe straffbart.

Nå går det mot enda en rettsrunde i den svært omtalte barnevernssaken.

— Disse menneskene har vært utsatt for noen helt umenneskelige lidelser. Vi forsvarere har hele tiden ment at det aldri skulle ha vært tatt ut tiltale i denne saken, sier advokat Bjørn Meltzer, var forsvarer for onkelen under kidnappingssaken.

Både han og advokat Odd Drevland, som representerer mormoren, understreker at erstatningskravet kan bli utvidet.

Onkelen skulle ifølge Meltzer ha vært ferdig med utdannelsen sin i år, men er blitt svært forsinket. Mormoren ble for noen år siden erklært ufør. Advokatene mener begge deler er konsekvenser av straffesaken.

— Tiltalen og rettssakene har helt klart hatt en invalidiserende effekt på mormoren, hevder Drevland.

- Ingen kommentar

Både mormoren og onkelen mener at straffeforfølgningen mot dem har vært et overgrep fra myndighetenes side. Selv sier de at de alltid har gjort det de mente var til barnets beste.

— Staten må ikke få lov til å begå slike overgrep igjen mot noen, verken barn eller voksne. Det de gjorde mot oss, er nødt til å få konsekvenser, sier onkelen.

Verken aktor, politiadvokat Einar Råen, eller statsadvokat Randi Gabrielsen var kjent med søksmålene i går. Ingen av dem ønsket i går å kommentere kravene fra mormoren og onkelen.