Opprinnelig var kravet fra flyselskapet dobbelt så stort.

— Både foreldrene og de fem elevene ved Hop ungdomsskole i Bergen har beklaget det som skjedde. Vi valgte derfor å møte dem på halvveien, sier informasjonssjef i Braathens, Anne Grete Ellingsen, til Bergens Tidende.

Regning på 40.000 kroner

I går fikk klassekontakt Guri Stegali brevet fra Braathens som hun har ventet på en stund. Guri Stegali er mor til en elev i en av de to tiendeklassene ved Hop ungdomsskole som forrige måned dro på skoletur til Skottland.

Da elevene skulle reise hjem, prøvde fem av dem å smugle med seg softgun-pistoler til Norge. Våpnene ble oppdaget, og det ble slått full terroralarm på flyplassen i Aberdeen. Flyet ble tre timer forsinket. Som en følge av dette måtte flyselskapet betale busstransport og hotellovernatting for 55 personer i Stavanger.

Til sammen kom regningen på 40.406 kroner.

Statuere eksempel

— Braathens har halvert kravet. Hvorfor har dere ikke frafalt det helt?

— Vi ønsker å fokusere på alvoret i saken og statuere et eksempel. Det er viktig at elevene skjønner at de må forholde seg til beskjeder de får og til lover og regler. Dessuten har vi hatt faktiske kostnader knyttet til overnattingen i Stavanger, sier informasjonssjef Anne Grete Ellingsen.

Hun sier også at hennes inntrykk er at foreldrene har akseptert kravet på 20.000 kroner.

Videre diskusjon

Klassekontakt Guri Stegali sier til Bergens Tidende at foreldrene nå skal diskutere det nye kravet.

— Jeg har ikke snakket med foreldrene ennå, så jeg vet ikke hvordan de kommer til å reagere, sier Stegali.

— Kan det bli aktuelt at alle foreldrene deler på summen, i stedet for at bare de fem elevene det gjelder må betale?

— Det er noe vi må diskutere. Jeg tror nok at foreldrene her kommer til å dele seg i to grupper. En gruppe som sier nei til deling, og en gruppe som vil stille seg solidariske med de fem familiene, sier Guri Stegali.

Skolen bidrar ikke

Rektor ved Hop ungdomsskole, Reidun Grønstøl, sier at skolen ikke vil bidra med penger.

— Det er elevene som står ansvarlig for det de har gjort, og jeg tar avstand fra det. Uansett føler jeg meg ferdig med saken. Nå er det opp til Braathens og foreldrene, sier Grønstøl til BT. Hun mener at det er de fem elevene, og eventuelt deres foreldre, som må betale for det de stelte i stand. At foreldrene kollektivt skal betale regningen, ser hun som helt utenkelig. Hun kommer også til å anbefale foreldrene at beløpet på 20.000 kroner blir akseptert.