Den 32 år gamle mannen fra Irak taklet ikke at hans tidligere kone gikk fra ham. Bare ti dager etter at hun ankom Bergen for å bo hos ham, rømte hun til et krisesenter etter å ha blitt slått og mishandlet.

Arr fra tinning til hake

Siden har han ved en rekke anledninger truet henne på det groveste. Blant annet skulle han drepe henne og kaste syre i ansiktet på henne. Han har også slått og sparket henne flere ganger.

Også hennes bror, Hamid Darabi, og hans norske kone har fått gjennomgå. Da 32-åringen traff på sin tidligere svoger på Torgallmenningen i august, angrep han og stakk ham gjentatte ganger med kniv i hodet og i ansiktet. Han har i dag et arr som strekker seg fra tinningen og ned til haken.

Retten finner det bevist at irakeren forsøkte å drepe Darabi.

Retten mener det er skjerpende for straffeutmålingen at volden og drapsforsøket er begått fordi mannen ville forsvare sin ære.

— En mild straff

32-åringen som kom til Norge i 1998 som asylsøker, ble dømt til fire år og seks måneder i fengsel. Han må dessuten betale sin eks-kone 25.000 kroner i oppreisning og hennes bror 115.000 i oppreisning og tapt inntekt.

Til tross for den relativt lange straffen, føler Hamid Darabi seg ikke trygg.

— Så lenge han er her i Norge, så føler vi oss ikke trygge. Hvis vi skal føle oss trygge i fremtiden, så må han utvises fra landet. Det er ikke rett at det er vi som må flytte, sier han.

— Hva synes du om straffen?

— I forhold til hva denne mannen har gjort mot min søster og min familie, er dette en mild straff. Jeg tenker ikke bare på det fysiske, men også de psykiske virkningene det har hatt på meg, min kone og våre to barn. Det har vært en kamp å komme gjennom hverdagen, sier Darabi.

Dommen er ikke rettskraftig.

- FØLER OSS IKKE TRYGGE: Hamid Darabi og hans familie, søsteren Somayeh og konen Monica Slåttsveen Darabi, føler seg ikke trygge selv om mannen som forsøkte å drepe ham er i fengsel. - Hvis vi skal føle oss trygge i fremtiden, så må han utvises fra landet. Det er ikke rett at det er vi som må flytte, sier han.<p/> ARKIVFOTO: VEGARD VALDE