Valgets tale var klar. Velgerne ønsket et maktskifte i Bergen. Både Ap og KrF gikk sterkt tilbake og Høyre viste seg som valgets vinner. Frp gikk noe tilbake, men er fremdeles et stort parti. Ytterligere komplisert ble det da resultatet viste at den eksisterende koalisjon ville trenge støtte fra både SV og RV for å kunne ha et parlamentarisk grunnlag i bystyret. RV har tydelig sagt at de ikke ønsker å aksle ansvar og en så markant venstresving ville uansett være umulig for KrF.

Hva så med et mindretallsbyråd bestående av H og Frp? KrF har vært ganske klar på at partiet ikke ville gå i byråd med Frp, og valget ville da være følgende: KrF kunne være med å utgjøre et parlamentarisk grunnlag for et rent Høyre/Frp-byråd, men denne løsning ville gi KrF begrensede påvirkningsmuligheter når politikken skulle utformes. I stedet modnet tanken om et «regjeringsalternativ», der avtale med Frp sikrer et parlamentarisk grunnlag i bystyret. Med denne modellen kan KrF i langt større grad ha hånden på rattet, noe vi faktisk tror og mener byen vår er tjent med.

Wenche Nesje kaller dette for å «åle seg inn i maktposisjoner». I KrF kaller vi dette å ta ansvar. KrF er og blir et sentrumsparti som kan samarbeide både til venstre og høyre i den norske partiflora. Det byrådsalternativ som nå ser dagens lys, vil også i mange saker kunne få støtte fra Ap. Arbeiderpartiet i Bergen har vist seg å være et meget ansvarlig parti i disse 16 årene som nå ligger bak, og KrF regner med at ansvarlighet fremdeles vil kjennetegne Ap når partiet nå etter alt å dømme skal utprøve tilværelsen i opposisjon.

TRYGVE BIRKELAND