Av Henning Trellevik,

bystyremedlem, SV

Her kan nevnes eierinteresser i Gaia, Fløibanen, BKK, kunstverdier og Bergen Kino.

I Oslo har byrådet forsøkt å selge sin kommunale kino til private uten å lykkes. I Bergen har Høyre gått til valg på å «vurdere salg» av Bergen Kino. Logikken er at kinodrift ikke er en kommunal oppgave. Det er kanskje ikke så rart at en dreven forretningsmann som Herman Friele, som har tjent titalls millioner på at kaffe blir produsert av underbetalt arbeidskraft på «slavekontrakter» i land der begreper som demokrati og menneskerettigheter bare finnes i ordbøkene, har et så snevert forhold til hva kinodrift er at han sammenligner det med å drive en pølsebu. Det som derimot blir noe merkelig er at den samme Herman Friele er en mann av det bergenske beste borgerskap, som har sluttet opp om kunst og kultur, som for eksempel Festspillene.

Det er videre interessant å registrere at andre kommuner i landet har valgt å øke sine kulturelle forpliktelser. Det er en fremtidsrettet politikk som på sikt vil vise seg å kunne gi andre og mer interessante perspektiver enn det Høyre har å tilby byens innbyggere.

Et ordentlig og velfungerende bysamfunn trenger et godt fungerende kulturliv. Det er ikke mulig å isolere kulturlivet fra utviklingen av andre sektorer, selv om man bare tenker brediftsøkonomisk slik som Høyre gjør. De smarte har skjønt dette i årevis, andre vil ikke skjønne det før det er for sent. Når så KrF med Kristian Helland i spissen ønsker å samarbeide med Høyre som fører en slik politikk, blir jeg stående igjen med en viss bismak i munnen etter å ha vært til stede på ulike kulturarrangement hvor Kristian Helland i kraft av vervet som ordfører har holdt åpningstaler. Her kan nevnes åpningen av BIFF (Bergen internasjonale film festival) og Åsane Kunstforening.

Det er mulig at Bergen Høyre har latt seg inspirere av sine partifeller i andre deler av landet, som for eksempel Oslo, det burde de ikke gjort!

For alle oss som er virkelig glade i Bergen, som holder med Brann selv når de taper, som mener vi har landets beste teater, landets best drevne kino, landets flotteste kabelbane osv., er det med stor skuffelse vi registrerer at det bergenske besteborgerskap ønsker å plassere Bergen på samme «lavmålsnivå» som Oslo og flere andre kommuner som har vært styrt av «de blå».

Avviklingen av Bergen starter i disse dager. Herman Friele og Monica Mæland går først i toget, med Venstre og KrF på slep!!? Det kan være på sin plass å minne om fjellvettregelen som sier at det er ingen skam å snu, men i KrF-kretser er det vel sitatet fra Fadervår, «all makt i evighet» som har størst betydning?