Slik tolker jeg Terje Valestrands artikkel i fredagens BT. Den norske delegasjonen besøker et land som systematisk undertrykker den politiske opposisjonen.

Amnesty har mange og lange rapporter om regimets brudd på menneskerettighetene. De anslår at 113 personer ble henrettet av regimet i 2002, derav flere politiske fanger. Iranere har ikke rett til ytre seg politisk, de har ikke rett til å organisere seg eller demonstrere. Studenter og journalister blir forfulgt, trakassert og fengslet.

Det er ikke et maskeradeball de norske politikerne forbereder seg til. De skal sørge for at deres eget oljeselskap, Statoil, får muligheten til å utvinne olje og gass i Iran. Dermed må man gjøre handel med dette menneskefiendtlige regimet. For BT ser dette ut til å være helt uproblematisk.

De trykker en artikkel som håner alle iranere som har opplevd regimets undertrykking. En seriøs avis hadde stilt spørsmål om det er iransk gass og olje kjøpt av torturister og drapsmenn som skal fylle opp den norske statskassen. Det er mulig Valestrand morer seg med Kosmos skjegg. Selv blir jeg kvalm av hans artikkel.

GEIR MJAAVATN,

MØHLENPRIS