ANDREAS GRIMSÆTH

De nærmere to meter høye kvannplanten som vokser i mange hager på Voss, har i flere år nærmest vært glemt. Men nå kommer den sagnomsuste planten frem i lyset igjen. Kvann heter nemlig Angelica Archangelica på latin, som betyr «engel erkeengel». Den er med andre ord verdig en «gyllen halvmeter».

Den nye Angelica-isen skal i morgen avslutte måltidet for 40 kongelige gjester på kongeskipet etter Maud Angelicas dåp.

Desserten er Gunnar Nagell Dahls idé. Kokken jobber som Hordaland fylkeskommunes egen matattaché. Da han presenterte desserten for kokkene om bord på kongeskipet, tente de på ideen. Men det er dronningen som bestemmer, og om Angelica-isen falt i smak hos henne vites ikke. Dronninger har avvist de grønne kvastene før.

Symbol på fruktbarhet

I middelalderen var kvann ikke bare en mangfoldig nytteplante, men symbolet på fruktbarhet. Da Olav Tryggvasson fridde til den danske dronningen Tyra, ga han henne kvann. Hun forsto ikke symbolikken og avslo gaven. Olav Tryggvasson dro for å hente en større medgift. Reisen endte i slaget ved Svolder.

Det er ikke bare symbolet på fruktbarhet som gjør kvann til en aktuell dåpsdessert. Isen har en lett grønnfarge og serveres gjerne med jordbær eller rabarbra. Altså i Märtha og Aris bryllupsfarger. Og paret har sagt at de ønsker seg flere barn.

I flere hundre år ble fjellvann eller vossakvann eksportert i store mengder fra Bergen til et pestrammet Europa. Trolig er kvann den eneste grønnsaken som er av nordisk opphav og den var lenge den viktigste matveksten i Norge.

Dyrk selv

Uansett om Angelica-isen blir en suksess ved slottet eller ei, er kvannentusiastene på Voss i gang med å skape en ny vår for planten. I dag lages St. Hallvard-likøren av kvann, men is og likør er kun to av mange bruksområder. Gunnar Nagell Dahl håper på produksjon av en rekke kvannprodukter: Syltetøy, pickles, smaksforsterker, frisk kvann til stuinger og brød, og selvfølgelig planter til dem som vil dyrke selv.

Sesongen for høsting av kvann er over nå etter Jonsok, så hvis du vil lage Angelica-is, må du kjøpe av vossinger som har det på glass eller i fryseren. Klarer du å vente til neste år og vil hente smaken fra egen hage, bør du sette i gang nå. Frøene må settes i jorden mens de er friske.

Hovedbilde (plante)

KVANN: Helt frem til siste halvdel av 1800-tallet holdt bruden på Voss en kvannstilk med blomst i hånden på vei til kirken. Nå er vossakvannen kåret til kommuneplante.