Da festdeltakeren grytidlig lørdag hamret på døren for å spørre om det var i orden at musikken fortsatte — «siden det nå var morgen og tid for å stå opp» - svartnet det for den 31 år gamle familiefaren.

— Slå meg da, sa festdeltakeren.

Og det smalt.

Vorspiel onsdag

Bergen tingrett har dømt 31-åringen til 90 dagers fengsel for å ha dundret et aluminiumsrør i hodet på gjesten i døren. Halvparten ble gjort betinget. Offeret fikk umiddelbart festen avbrutt og måtte sy seks sting i hodet, etter episoden på Nesttun i november i fjor.

Retten mener det var formildende at familien følte seg utrygg på grunn av den pågående festen nedenunder. I dommen går det også frem at det ikke var noen uskyldig sammenkomst i husets første etasje.

Festen startet onsdag og pågikk fortsatt natt til lørdag. Det ble spilt høy musikk, og det var mye annen støy fra leiligheten. I etasjen over bodde 31-åringen med sin samboer, som var gravid med deres andre barn. De skal ofte ha vært plaget med bråk fra leietakeren under, og hevder at de er bestjålet i leiligheten av folk fra naboens omgangskrets.

- Pell deg vekk

Naboene hadde likevel ordnet seg med an avtale om at familien skulle trampe i gulvet dersom støynivået ble for høyt.

Den aktuelle natt til lørdag trampet de klokken 04. Det førte til at musikken ble dempet lenge nok til at familiefaren overhørte en mannsstemme som sa at dette ikke var noe å bry seg om. Igjen steg stemningen og musikken. 31-åringen trampet på nytt i gulvet senere på morgenkvisten. Det førte til at en av festdeltakerne tok turen opp trappen og banket lenge på døren.

Den fornærmede mannen i 30-årene forklarte i retten at han gikk opp for å få tillatelse til høyt musikkvolum siden det nå likevel var på tide å stå opp. 31-åringen forklarte at han tok med seg to sammenbundne aluminiumsrør fra kjøkkenskuffen, gikk til døren og ba mannen «pelle seg vekk».

31-åringen mener han siktet på armen eller ryggen til mannen, som skal ha kommet sammenkrøket imot ham.

- Min klient ble angrepet

— Ved slag mot hodet med denne type våpen er det ren flaks at fornærmede ikke ble påført en mye verre skade, skriver dommeren, som avviser at 31-åringen handlet i nødverge; festdeltakeren kom jo bare for å stille et spørsmål.

31-åringen gjorde først et forsøk på å skalle mannen, som trakk seg tilbake. Da festdeltakeren gikk mot 31-åringen smalt det. Tiltaltes forsvarer Fredrik Verling opplyser at dommen ankes.

— Min klient burde vært frifunnet på grunn av nødverge. Personen fra festen gikk imot ham, og min klient oppfattet det slik at han ble angrepet.

Verling sier 31-åringen var i en tilstand av frykt og forargelse, basert på tidligere erfaringer med naboens omgangskrets - og den vedvarende festingen.

PS: Det hører med til historien at de to kamphanene etter kort tid ble enige om at 31-åringen betaler offerets legeutgi f ter.