Statnett, Statoil og BKK har gått sammen om pilotprosjektet, som skal garantere at strømmen i bergensområdet ikke kobles ut i løpet av vinteren.

— Vi søker Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon i morgen, men har allerede fått klarsignal fra olje- og energiministeren. Så dette blir en realitet, sier informasjonsdirektør Kjell Harald Lunde i BKK.

Det mobile kraftanlegget består av syv moduler, som skal fraktes fra Florida og settes sammen på Kollsnes i Øygarden. Anlegget skal være i virksomhet i fire måneder, og kunne produsere 150 megawatt med strøm. Det tilsvarer behovet til mellom 50.000 og 60.000 husstander i perioden.

— Dette er en nødløsning. Vi har to strømlinjer inn til bergensområder. Får vi feil på begge disse to, er det krise. Med dette minianlegget er risikoen for strømrasjonering minimal, hevder Lunde.

Informasjonsdirektøren innrømmer at minikraftverket vil være forurensende, men vil ikke si hvor mye som slippes ut.

Ane Hansdatter Kismul, nyvalgt leder i Natur og Ungdom, blir svært forbauset når BT forteller henne at gasskraftanlegget på Kollsnes allerede skal ha fått tommelen opp fra myndighetene.

— Dette er en snikinnføring av gasskraften her til lands. Dersom det er riktig at statsråden allerede har gitt klarsignal, er det uholdbart. Slike prosjekter må utredes, og krever en grundig saksbehandling.