— Jeg vet det kan høres rart ut: Men egentlig hadde det vært like greit for meg om gallerieier Rune Jansen ikke var blitt avslørt. Jeg kjøpte maleriene fra Galleri Jonsvoll fordi jeg likte dem. Og hadde ikke denne saken kommet opp, ville bildene blitt hengende på veggen til min død, sier Atle Halvorsen til Bergens Tidende. I Bergen byrett i går oppgav han selvstendig næringsdrivende som tittel. Til BT sier han at han lever av å selge eiendommer.

Trodde på Jansen

I retten i går forklarte Halvorsen at det var gjennom en venn han fikk tilbud om å kjøpe malerier fra Rune Jansen i Galleri Jonsvoll.

— Jeg fikk maleriene til kontoret mitt, og kjøpte dem jeg likte. Selvsagt stolte jeg på Jansen og det jeg ble fortalt om bildene. Og det betydde litt ekstra at de var malt av kjente kunstnere. Det var aldri i min tanke å få sjekket om de var ekte, sa Halvorsen i sin forklaring.

Burde sjekket

I ettertid innser han at han kanskje burde sjekket. Nå har politiet foreløpig beslaglagt seks malerier han hadde på veggene, bilder han samlet har betalt 1,185 millioner kroner for.

Samtlige malerier er av kunsteksperter avslørt som nærmest verdiløse. Halvorsen trodde han eide ekte «Kong Sverre over fjellet» av Knud Bergslien til 250.000 kroner, «Fjellandskap med kyr» av Johan Christian Dahl til 125.000 kroner, «Interiør med mennesker» av Christian Krohg til 79.000 kroner, «Parti fra Jølster» av Nikolai Astrup til 120.000 kroner, «Interiør med figurer» av Knud Bergslien til 250.000 kroner og «Garnbøting ved Christianiafjord» av H. F. Gude til 395.000 kroner, alle kjøpt gjennom Rune Jansen.

Fått noen som plaster på såret

Samtlige malerier har imidlertid vist seg enten å være falske, overmalt så mye at det ikke lenger har verdi, eller usignert og neppe malt av den maleren Atle Halvorsen ble fortalt.

Bare de to som er påstått malt av Knud Bergslien har Jansen erkjent at han bevisst svindlet Halvorsen med, ved å påføre falsk signatur. Om de fire andre bildene mener Jansen at han var i god tro, og selv er blitt lurt av selgere.

— Det kunne se ut som om jeg bevisst lurte Halvorsen med Gude-maleriet i en billedtekst i BT tirsdag. Men i det tilfellet var jeg selv lurt. Jeg har tilstått svært mange, falske malerier i denne saken, men tar ikke på meg mer enn jeg har gjort, sier Rune Jansen til BT, og lover at han skal ordne opp med Atle Halvorsen.

— Så langt har jeg fått fire, andre malerier for å bøte på skadene jeg er blitt påført. Og jeg er blitt tilbudt flere fra Jansen, men vil heller ha kontant betaling, sier Halvorsen til BT.

— Hvordan føles det å sitte her som vitne i denne saken? spurte aktor Helge Vigerust da Halvorsen vitnet i går.

— Ikke spesielt kjekt, svarte Halvorsen. Til BT etterpå, sa han: - En underlig greie. Men litt kjekt også. Jeg får vel sende inn et krav mot Jansen. Så langt har jeg valgt å vente til utfallet av saken. Men de falske bildene vil jeg gjerne ha igjen fra politiet. Jeg liker dem jo, smiler han.

STØRSTE OFFER: 61 år gamle Atle Halvorsen fra Åsane har kjøpt verdiløse malerier for 1,2 millioner kroner fra Galleri Jonsvoll. Men han tar det hele ganske rolig. - Jeg kjøpte jo bildene fordi jeg likte dem. Hadde ikke denne saken blitt avslørt hadde de blitt hengende på veggen til min død, sier han til Bergens Tidende.
FOTO: EIRIK BREKKE