RUNE VALDERHAUG

TOR HØVIK (foto)

Brekkeflat har fått ideen til den trehjulte pedalkirken fra sin kollega i Mariakirken midt på horestrøket Istedgade i København. K/S «Evigheten,» som sykkelen heter, skal innvies under sommerens første gatemesse i Bergen sentrum 1. pinsedag.

Hver søndag klokken 18 i hele sommer inntar gatepresten Vågsallmenningen for å invitere til messe under åpen himmel, like ved foten av Holbergstatuen. Da skal sykkelen fungere som kirkealter. Brekkeflat vil ikke utelukke at han også ved andre passende anledninger åpner kassen, bretter ut alteret og holder mer sporadiske messer når han sykler i byen utover sommeren.

Sykkel med det beste

— Kirkesykkelen skal være et morsomt og hyggelig innslag i bybildet. Men samtidig blir jo dette en ny måte å gjøre Kirken mer tilgjengelig i bybildet. Når jeg kommer syklende, har jeg jo med det aller beste Kirkens Bymisjon kan tilby, nemlig selve gudstjenesten, og vinen og brødet, som symboliserer Guds møte med oss gjennom nattverden. Når vi har hatt gatemesser, kommer det mange mennesker som strever med å komme seg til kirke, men som takker for å ha fått nattverden på denne måten, sier Brekkeflat.

Kirkeklokke på styret

Når gatepresten åpner kassen på kirkesykkelen, bretter han ut selve alterbordet på sekunder. K/S «Evigheten» er også utstyrt med prestedrakt, nattverdutstyr, alterlys og alterduk. Den kraftige ringeklokken på styret gir fra seg skikkelig ding dong-lyd og fungerer perfekt som kirkeklokke. Bak sykkelsetet henger det et ikon fra El Salvador, og på kassen finer vi navnet K/S «Evigheten.» Om noen lurer på hva K/S betyr, så er det enkelt og greit forkortelse for kirkesykkel.

SYKKELKIRKE: Gateprest Thor Brekkeflat inntar Bergen med sitt pedaldrevne kirkealter på tre hjul.

IKON: Under sykkelsetet henget et ikon fra El Salvador.

EVIGHETEN: Kirkesykkelen har fått navnet K/S «Evigheten.»

KIRKEKASSEN: Her er kassen med det rare i, alterduk, alba til prestekjolen. informasjonsmateriell, nytestamente, pose med brød til nattverden og brostein, som fungerer som lysestaker til alterlysene.