I 1997 hadde 30,4 prosent av norske femåringer karies. I fjor var tallet steget til 38,9 prosent. En økning på nesten 28 prosent i løpet av bare tre år vekker bekymring i fagmiljøet.

Finnmark verst

— Disse tallene er dramatiske, sier Ola Haugejorden, professor i samfunnsodontologi ved Universitetet i Bergen, som har analysert materialet.

Den nedslående undersøkelsen blir presentert i dag på Den norske tannlegeforenings landsmøte i Bergen.

Tallene viser at det er store regionale forskjeller når det gjelder femåringenes tannhelse. Finnmark kommer desidert dårligst ut, mens Oslo, Akershus og Østfold klarer seg bra. Hordaland og Sogn og Fjordane ligger omtrent på landsgjennomsnittet.

— Det er verd å merke seg at forskjellene mellom fylkene øker. Og i Hordaland er det markant forskjell mellom Bergen og resten av fylket. Bydelene i Bergen kommer også ulikt ut, sier Haugejorden.

Han tror den negative utviklingen har flere årsaker.

— Det virker som en del barn ikke får pusset tennene godt nok med fluortannkrem. Mange skyller nok munnen for grundig etter tannpussen, slik at fluoren ikke får tilstrekkelig effekt. Når barna ikke bruker fluortabletter i tillegg, kan det føre til karies, sier Haugejorden.

For mye sukker

Han råder imidlertid småbarnsforeldre til å undersøke fluormengden i drikkevannet før de eventuelt begynner å gi barna tabletter.

— En annen forklaring kan være høyt forbruk av slikkerier og brus, selv om det særlig gjelder litt eldre barn. Sukkerforbruket har steget kraftig på 90-tallet. Det går hardt utover emaljen når man stadig bader tennene i sukkerlake, understreker professoren.

Han mener tallene er spesielt nedslående fordi det har tatt så lang tid å få barnas tannhelse opp på 1997-nivå. Dersom den negative utviklingen fortsetter i fire år til, vil kampen mot karies være satt seksten år tilbake.

— Jeg frykter at vi om noen år kommer til å se en tilsvarende tendens blant eldre barn, sier Haugejorden.

TANNPILLE: Det nye tannfyllingsmaterialet er blitt svært populært blant pasientene, men er ikke i bruk i Norge ennå. Norske pasienter reiser til Sverige for å få den nye behandlingen.
TEGNING: SVEN