Miljøbyråd Nils Arild Johnsen (Sp) har sett seg lei på at folk kaster boss rett i gaten.

I slutten av september lar Johnsen og byrådet startskuddet gå for en holdningskampanje rettet mot ungdom. Virker ikke denne kampanjen. er byrådet klar til å ta i verk andre virkemidler.

— Gir ikke kampanjen resultater, kan vi måtte be politiet om å bøtelegge dem som griser til byen, sier byråden.

Johnsen kan ikke gå konkret inn på utformingen av kampanjen. Men han forsikrer om at det ikke skal dreie seg om en flyvebladkampanje som bare vil resultere i mer boss.

— Det skal være en kampanje på ungdommens premisser. Vi vil samarbeide med kiosker, gatekjøkkener og skoler, med politiet, kioskeiere og huseiere for å få ryddet opp. Vi kan ikke lenger tillate at byen blir mer grisete enn den er, sier han.

Bra rundt Torgallmenning

Han understreker at kommunen allerede har et godt samarbeid med kjeder som Seven Eleven, McDonalds og Dolly Dimple. Han roser også kioskeiere og forretningseiere rundt Torgallmenning for å være flinke til å rydde opp.

— Nå må det også tas et tak i andre deler av sentrum og i bydelene, sier han.

— Er det aktuelt å kalle ut ekstramannskaper i Ren Bergen i helgene for å rydde opp?

— Nei, det har vi ikke budsjettmidler til. Jeg er heller ikke siker på om det gir best resultater. Nå er det holdningene vi må løs på.

Virker ikke kampanjen, er Johnsen innstilt på å ta i bruk sterkere lut.

— Det er ulovlig å kaste søppel på gaten. Og de som kaster, kan bli straffet med bøter. I Bergen har vi ennå ikke tatt politivedtektene i bruk for å komme griseriet til livs. Men virker ikke kampanjen, kan det være vi blir nødt til det, sier Johnsen.

Fjern momsregelen

— Vi må fjerne momsregelen som gjør at det nå er billigere å ta maten med ut enn å spise på kafé og restaurant, sier Høyres byrådslederkandidat Monica Meland.

Det er allerede bestemt at hun og byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen skal skrive et brev til finanskomiteen og peke på dette.

Meland er heller ikke fremmed for å ta bruk bøter. Å bruke mer penger på Ren Bergen er uaktuelt for Høyre.

— Vi vil selge Ren Bergen og overlate denne tjenesten til private, sier Mæland.