• Skal vi danse, spør kadetten og bukker dypt. - Gjerne, svarer 86 år gamle Reidun Haugland. Så trekker hun i støttestrømpene og kaster seg ut i en tango. Det er høstfest på sykehjemmet.

— Jeg har litt vondt i beina, jeg skal innrømme det, sier 86 år gamle Reidun Haugland. Hun sitter på en stol og vifter litt med to små ben iført røde sko for anledningen. Men når kadett Daniel Karlsen byr henne opp, får lårhals være lårhals. Reidun retter på støttestrømpen og er klar igjen.

Høye forventninger

Det er duket for årets høydepunkt på Fyllingsdalen sykehjem; kadettenes inntog. Akkompagnert av Sandviken bataljon toger unge menn i stramme uniformer inn fellessalen. Ved bordene sitter gamle, men blussende damer, pyntet til tennene og fulle av forventning.

Det er fullt på dansegulvet. Kadettene skrur på sjarmen og damene glitrer. Menn i uniform går visst aldri av moten.

— Danseskole? Selvfølgelig har jeg gått på danseskole. Alle vi søsknene måtte det. Jeg var ganske flink skal jeg si deg. Jeg husker jeg danset med to kavalerer på en gang, en foran og en bak, mimrer Rigmor Eriksen. Hun har svingt seg i polonesen, men har fått nok.

— Kavaleren min kunne ikke danse skikkelig, så han var det ikke noe hjelp i, sier Eriksen fra rullestolen.

- Gleder seg enormt

Det er tjuende året på rad at Sjøkrigsskolens kadetter deltar på høstfesten til sykehjemmet. Kanskje den festligste dagen i året.

— Vi har lyst til å gjøre noe ekstra for dem som bor her. Hverdagen er ikke alltid så festlig. Derfor er denne festen så viktig. Folk gleder seg enormt. I dag kom de første ned i salen klokken tre og gjorde seg klare. Det var to timer før vi startet, forteller Bergljot Birkeland, aktivitør ved sykehjemmet.

- Jeg blir rørt

Lydia Pedersen tar et pust i bakken. Beina har danset seg gjennom både vals og tango.

— Jeg fikk en super mann til kavaler. Jeg er født på landsbygden, så der var det bare dans på lørdagskvelden.

Kadettene selv får ikke tid til langvarige pauser.

— Det er første gang jeg er her, og jeg merker jeg blir litt rørt. Vi ser hvordan de har det og hvor glade de blir. Det gjør meg i godt humør. Jeg synes kommunen skulle bevilge penger slik at alle sykehjemmene kunne lage slike fester, sier Øystein Salamonsen fra Sjøkrigsskolen.

— Det er veldig artig, rekker kameraten Helge Johansen å si før han blir kapret og dratt ut på dansegulvet. De spiller en vals og da er det ikke tid for å prate.