Konfliktnivået har vært for høyt og terrorelementer har fått ødelegge forsøket på å leve i fred. Dette uansett hvor overlegen israelsk militær makt er. Hadde Israel gitt palestinerne Vestbredden og satt opp grenser med passkontroll og gjerder med sikkerhetssone, så hadde en hatt mer kontroll imot disse som arbeider i Israel og bor på vestbanken.

Intensjonene til begge parter er for egoistisk til at noe diplomatisk nivå kan få sette sin standard videre. Sharon har gjort tidenes tabbe som leder og Arafat er så trengt ned i driten at han neppe klarer å oppføre seg diplomatisk i ettertid. Han blir vel nervevrak eller lar seg bli skutt. Martyrtanken lurer sikkert sterkt i bakhodet for å få hevn ved sin død. Han innser at verden sviktet hans intensjoner så langt, og da må livet hans sikker hjelpe, eller?

Uansett så plukker israelerne i hans edle papirer som sier mye om terrormulighetene til hans medborgere. Dette kan en jo avfeie med propaganda eller fabrikkering.

Det kan en ikke gjøre med alle selvmordsaktivistene som har gått i døden for å bli martyr for å drepe flest mulig jøder i sin depresjon over at en lever under okkupasjon.

Det er bare det at sivile mennesker må ha sin trygghet, og da brister det en smertegrense hos israelske ledere som gir dem rett til å hevne seg rått. Så derved står begge parter frem som en russisk rulett med masse av kuler i magasinet som er en lang historie siden 1948. Ingen av partene har falt døde om ennå, for dødskulen har ikke nådd ut av den bitre striden, en går ikke så langt, men gjør det hele til en seig og lang krig for å tyne forakten i hele verden imot hele landet Israel og måten begge hevner seg på en annen.

Jeg tror ikke Sharon nå klarer å mestre sin gjerning, for nå blir palestinerne meget hissige, og da kan han like godt deportere og møte seg selv i døren slik Hitler deporterte jøder under annen verdenskrig. Sharon vil nok neppe bedrive massemord på en systematisk måte, men han ser sikkert svingdøren med stor tyngde komme imot seg fordi araberverden mobiliserer og flytter sine styrker atter en gang imot Israel.

STIG H.