RAGNHILD DAAE GJERTSEN

Aleksander Sunde Iversen snurrer fort og hopper høyt på isen i Bergenshallen. Han får rikelig med oppmerksomhet og beundrende blikk for sin uanstrengte og grasiøse stil. Mer eller mindre habile kvinnelige skøyteløpere i ungdomsskolealder vil gjerne ha autografen til Aleksander. Helst fire-fem ganger.

I morgen reiser Fana-gutten fra Bergen. I seks måneder skal han være med i et isshow i fornøyelsesparken Fantasy World utenfor Milano. Et isshow er en forestilling med kunstløpere og inneholder gjerne kjente figurer som Pinocchio eller Skjønnheten og Udyret.

— Jeg kan fort ende opp i en svær bamsedrakt, forteller Aleksander.

Men det gjør ham ingen ting.

Lynnedslag

Jobbtilbudet kom helt uventet på skoleeleven. En trener ringte og spurte om han hadde lyst på sommerjobb.

— Sikkert som hjelpetrener nummer fire i en eller annen klubb, trodde Aleksander.

Jobben i Italia var noe helt annet.

— Ja, sikkert..., tenkte jeg. Jeg trodde aldri at noe sånt ville komme til å skje. Det var som et lynnedslag, sier Aleksander.

Jobben er nemlig selve drømmen for Aleksander. Nå får han tjene penger på å drive med det han aller helst vil. Venner og familie støtter ham i valget, og på Langhaugen videregående skole har alle gjort sitt for at Aleksander skal miste minst mulig av skolegangen.

Trist uten Brann

Planen er at Aleksander og de andre løperne skal vise showet sitt to-tre ganger hver dag på isen i fornøyelsesparken. 17-åringen har klare visjoner for fritiden sin:

— Litt italienskstudier, masse pasta og pizza og noe shopping.

Et halvt år uten skole er også et pluss med prosjektet, mener Aleksander. Likevel kommer han til å savne treningsvenninner, familie og, ikke minst, Brann.

— Jeg går jo glipp av en hel sesong, sier han.

Ensom hane i kurven

Aleksander er den eneste mannlige kunstløperen i Bergen, og det har ikke alltid vært like lett å være gutt i denne «jentesporten». Nå trives han godt med sine treningsvenninner.

— Folk synes det er stilig at jeg tør å satse på idretten min, forteller han.

Han synes at gutter som går på rulleskøyter burde komme seg ut på isen og sette i gang. Mangelen på konkurranse nasjonalt er nemlig merkbar.

— Det er bare jeg som konkurrerer i min klasse i Norge, sier han.

Elsker å opptre

Etter Italia-oppholdet skal Aleksander fullføre videregående skole. Han ser også for seg å satse videre på kunstløpkarrieren.

— Jeg er sikkert inspirert til å konkurrere igjen når jeg kommer tilbake, tror Aleksander.

Flere isshow-jobber hadde heller ikke vært å forakte. Forestillinger er nemlig noe av det som frister aller mest.

— Jeg gleder meg til å opptre foran masse publikum. Det blir stilig med kostymer og masse lys og lyd, synes han.

Ungdomsskolejenter vil nok heller ikke ha noe imot å se Bergens eneste mannlige kunstløper snurre igjen.

INGEN BAMBI: Aleksander Sunde Iversen kan snart ta trippel salchow. Det er et bra sjekketriks. Isshow i Italia er jobben det neste halve året. - Helt optimalt, synes 17-åringen fra Fana. FOTO: BJØRN ERIK LARSEN