— Mange av dem som blir med på turen er glad for at de selv må betale reise og opphold. De ønsker ikke at reisen skal gå ut over andre oppgaver i kommunen, sier Terje Søviknes (bildet).

Frp-ordføreren er i ferd med å gi opp et av sine store valgløfter. Nemlig løftet om gratis ferietur for kommunens pensjonister.

Kanskje rabatt

— Jeg har funnet roen på dette nå når jeg ser at folk helst vil betale selv. Så foreløpig har jeg slått tanken om gratis sydenferie fra meg. Men kanskje kan vi på lang sikt sette av noen penger slik at minstepensjonistene kan få rabatt. Vi får se etter hvert, sier Søviknes.

Os kommune har nå bestemt at to fly letter fra Flesland med retning Kypros i november.

Den første avgangen er helt full, mens den neste er litt under halvfull.

Til nå har 250 osinger meldt seg på turene.

— Vi er godt fornøyd med påmeldingen, men vi har fortsatt ledige plasser. Nå inviterer vi innbyggerne i nabokommunene med, slik at vi kan få fylt opp det siste flyet, sier Søviknes.

I første omgang er det folk på Tysnes, Fusa og i Samnanger som får invitasjonen.

Hele Hordaland til Syden

På lengre sikt håper Søviknes at Os kan bidra med helsereiser til hele Hordaland. Til tross for mye pepper fra opposisjonen i Os for Søviknes sitt Syden-prosjekt, er ikke gløden og engasjementet blitt mindre. Snarer tvert imot.

Han ser for seg at hele Hordaland kan bli et marked for helsereiser. En tanke kan være å la organiseringen av turene gå på omgang kommunene imellom.

For Søviknes er overbevist om at helsereiser kan være en solid kommunal investering, selv om en rekke reisebyråer frister med turer verden over.

— Jeg tror slike turer kan være forebyggende og ha god helseeffekt. Det er bra for den enkelte, men også for kommunen, at innbyggerne holder seg friske. Dessuten er det ikke mange tilbud om turer der norsk sykepleier er med og der det er lagt vekt på felles aktiviteter, sier Søviknes.

Han blir selv med på den første helseturen til Kypros, sammen med i alle fall 250 andre osinger.