Vi er fornøyd og ser virkelig fram til tiden framover. Ingenting er som våren.

Samtidig er våre øyne rettet mot Irak. Krigen har startet, som vi lenge har fryktet. Bombene faller, mennesker blir drept. Vil dette bli en flott vår?

Kanskje våren blir fin for oss, her i Norge. Vi vil nok få deilig vær, og vi har masse å se fram til. Likevel er det vanskelig å se bort fra verdenssituasjonen. Folk er redde. Noen tenker på en tredje verdenskrig, andre er redde for USAs krigføring og noen er redde for at Saddam Hussein vil bruke kjemiske og biologiske våpen. Denne våren vil over hele verden bli preget av demonstrasjoner mot krigen. Denne våren vil ikke bli en fin vår i Irak. Vårt og medias blikk er rettet mot krigen i Irak. Hva med våren i andre deler av verden? Ser vi ikke lenger andre problemer enn Irak-krigen? Hva om vi ser litt lenger? Til Afrika, som er et kontinent preget av sult, borgerkrig, aids og fattigdom. Også i Afrika lever flere millioner mennesker under diktatur. Har vi glemt Afrika?

I Sudan lever nesten 29 millioner mennesker under diktatur, det er borgerkrig og innbyggere sulter og er feilernært. Sudan er et av de fattigste og minst «utviklede» land i verden. Borgerkrigen i sør, som har vart i over 30 år, har praktisk talt stoppet opp all utvikling i den sørlige del av landet. Infrastruktur og rettslige strukturer eksisterer knapt. Hvordan blir denne våren for innbyggerne i Sudan? Hvorfor er det ingen som demonstrerer når mange millioner mennesker i Afrika rammes av fattigdom, hungerkatastrofer, krig og ellers dårlige levekår? Land over hele Afrika har en enorm statsgjeld til vestlige land. Bistanden vi gir kommer tilbake i form av gjeld.

Vi kan velge å ikke tenke på hvordan andre oppfatter våren. Vi kan gå ut og nyte solen som varmer og menneskene som sprudler. For oss i Norge er en fin vår en vår med bra vær. For mennesker i Irak og Sudan er været det siste en tenker på for å få en fin vår. Vi lever i en beskyttet verden, våre store problemer kan være bagateller for andre.

MARTHE HÅRVIK AUSTGULEN