Den norske regjeringen støtter nå offisielt okkupasjonen av Irak, ved å sende 150 soldater til landet. Disse skal operere i den britiske sonen, hvor seks militære nylig ble drept på grunn av den økende irakiske motstanden.

George Bush erklærte krigen som over 1 mai, men kamphandlingene har bare gått over i en ny fase. Folk er med rette sinte, fordi USA ikke slipper til sivilbefolkningen i styre og stell. Den «beste» innflytelsen irakere har fått er gjennom såkalte råd, der medlemmene er utpekt av okkupasjonsmaktene og er underlagt Pentagon sine folk. De håndplukkede har ofte liten legitimitet, siden

flere av gruppene USA har trykket til sitt bryst har vært i eksil i årtier og ikke har fått tillit gjennom demokratiske valg.

Det blir sagt at det er sympatisører av det styrtede regimet, som nå gjør opprør. Dette stemmer nok delvis, men kan fort bli en unnskyldning for at okkupasjonssoldater kan jakte på dem som fritt vilt. Og hvorfor har shiamuslimer paroler både mot Saddam og Bush?

Vi vet hvordan opposisjon i Afghanistan er brutalt knust under dekke av å være «ulovlige krigere». Dersom USA nå behandler enhver intern kritikk og protest som «terrorvirksomhet» og tar fram maskingeværet, får vi kun et nytt diktatur i Irak. Massedemonstrasjoner er beskutt flere ganger, og vitner om en aggressiv og sannsynligvis rasistisk innstilling i invasjonshærene. Britiske soldater er avslørt for å utsette irakiske (krigsfanger for seksuell tortur. Er det et nytt Guantanamo vi ser konturene av?

Det var en skandale at FNs sikkerhetsråd vedtok å støtte okkupasjonen. At Norge gjør det samme, forteller at regjeringen har godt ut på dato. Var Bondevik sin krigsmotstand så hul? Tror han at «snille» Norge kan overtale «slemme» amerikanere og briter til ikke å skyte? Eller vil man være med i det gode selskap, slik at USA kan belønne norske firma med (olje) kontrakter? En ting er sikkert; flere soldater vil ikke hjelpe på den forferdelige humanitære situasjonen. Kanskje må Bondevik vente seg likposer

hjem fra Irak.

Irakerne vil styre seg selv. De vil ikke ha et nytt kolonivelde à la det gamle, britiske. De vil kontrollere sine egne ressurser på egne premisser. La dem få lov til det! Hvis motstand mot okkupantene; ikke stem på regjeringspartier ved valget!

THORLEIF BERTHELSEN,

INTERNASJONALE SOSIALISTER