1. oktober markeres Verdens vegetardag, og Grønn Ungdom vil i den anledning oppfordre nordmenn til å spise mindre kjøtt.

I dag er det flere hundre millioner mennesker over hele verden som velger bort kjøtt og fisk fra kostholdet av etiske, miljømessige og dyrevernmessige grunner. I Norge er det minst 60.000 vegetarianere, men nordmenn flest spiser altfor mye kjøtt, og dette har svært negative konsekvenser for miljøet og dyrene.

Det meste av kjøttet i Norge kommer fra industrielt husdyrhold, der dyrene langt ifra har mulighet til å leve ut sine naturlige behov og instinkter. I tillegg dør over 60.000 dyr årlig under transport til slakteriet, og forholdene på slakteriene er også kritikkverdige. Vegetarianisme er derfor dyrevennlig!

Men som nevnt er dyrevern bare én av flere grunner til å droppe kjøtt. I et miljøperspektiv er det å spise kjøtt fra det industrielle husdyrholdet sløsing med ressursene. Den mengden korn som går med til å produsere kjøtt nok til at én person kan spise seg mett, kan mette langt flere om det spises direkte. Vegetarianisme er derfor miljøvennlig!

Grønn Ungdom ber alle om å begrense kjøttforbruket sitt, samtidig som vi vil gratulere alle vegetarianere med dagen!

SONDRE BÅTSTRAND, TALSPERSON GRØNN UNGDOM