Akvariet har gjennom årene skaffet seg mange gode kontakter som på sin side har skaffet Akvariet mye av bestanden. En av disse kontaktene er Terje Martinussen. Så da Martinussen i helgen fikk to fisker han ikke hadde sett før, var selvfølgelig neste stopp Akvariet.

Der hadde de nok sett fiskene før, men det er det ikke så mange som har. Bortsett fra besøkende i Akvariets underetasje. For der finnes sortene Martinussen kom med: fløyfisk og paddetorsk. Akvariet var imidlertid glad for å få de nye tilskuddene som nå går i karantene bak kulissene et par dager.

— Begge artene finnes langs Norskekysten, men det er sjelden folk ser dem. Fløyfisken holder seg på bunnen - det er en flott fisk, er det ikke? sier biolog Kees Oscar Ekeli og tar oss med til eksemplaret i underetasjen. Der stirrer fløyfisken på oss med øyne som smaragder og med skimmer av petroleumsblått i skinnet - men den vil ikke så ut «fløyene», de spesielle ryggfinnene.

— Paddetorsken er aktiv om natten, er dessuten nesten svart og gjemmer seg i huler så selv dykkere ikke ser den. Verken paddetorsken eller fløyfisken spiser andre fisker, derfor biter de ikke på sluk. De holder seg stort sett til mat de finner på bunnen.

Fordi vi på vei ut stirrer interessert ned i et kar med baby-haier, kan Ekeli fortelle at til høsten har Akvariet planer om å stille ut et helt klekkeri, om man vil.

— Mange av artene vi har yngler jo, sier han og viser et lite kar med noen svarte tråder oppi. Trådene kommer til å bli sjøhester, og de får nå spesialfôr laget på Akvariet. Det er mangt og meget som lages der, så publikum kan, når den tid kommer, få se ikke bare klekking av fisk, men også klekkesystemer for levende fôr.

KONTRASTER: Den sotsvarte, lille paddetorsken som kom inn til Akvariet mandag, er i god form og klarte stadig å smette unna hender som ville ta den opp. Den fargerike fløyfisken tar det mer med ro på sandbunnen og stirrer med glitrende blikk på besøkende.
FOTO: ARNE NILSEN