BJARNE KVAM bjarne.kvam@bt.no

— Jeg hadde så store problemer med å få kontakt med påtalemyndigheten at jeg i 1999 regelrett måtte presse meg inn til statsadvokat Rolf Strøm, for å få et møte. Jeg ville ha saken min inn i et fornuftig spor. Da så jeg ved selvsyn at den viktige rapporten ikke var lagt ved saken, sier Geir Sælevik til Bergens Tidende.

— Jeg forlangte at den skulle tas med. Det ble så gjort. Men da hadde det allerede gått over to år siden min privatetterforsker Harald Olsen egenhendig hadde levert rapporten til både Fitjar lensmannskontor og Hordaland politidistrikt, påpeker Sælevik. Omfattende rapport Selv om politiet etter loven har plikt til å etterforske både det som taler mot en person og det som taler til fordel for ham, skjønte Geir Sælevik etter hvert at Fitjar lensmannskontor ikke var interessert i å sjekke om han kunne være uskyldig.

Det var i 1994 han ble anmeldt for tusenvis av perverse sexovergrep mot sin søster.

I 1996 engasjerte han privatetterforskerne Harald Olsen og Roar Solheim, for å få dem til å undersøke det lensmannskontoret ikke gjorde. Olsen og Solheim avhørte en rekke vitner politiet hadde blitt oppfordret til å snakke med, men ikke brydde seg om. Ingen problemer Blant annet snakket Olsen med mannen som var den første kjæresten Geirs søster hadde, da hun var 16 år. De to ungdommene var forlovet og var kjærester i fire år.

Søsterens kjæreste var overbevist om at Geirs søster var jomfru, da han møtte henne. Hun hadde aldri problemer med sine følelser eller sitt sexliv, i de fire årene de var sammen.

Dette står i grell motsetning til det søsteren fortalte da hun anmeldte Geir i 1994: Da hevdet hun at storebroren hadde voldtatt henne daglig og ukentlig fra hun var syv år gammel. Hun var blitt slått, mishandlet, og perverst seksuelt misbrukt.

— Det er umulig at ungdomskjæresten ikke hadde oppdaget det, dersom jeg hadde voldtatt min søster flere ganger i uken mens de var sammen. Dette er et av mange forhold som viser at hele historien er oppspinn, understreker Geir Sælevik. Ble ignorert - Det er overhodet ikke tvil om at rapporten skulle vært lagt ved saken, sier privatetterforsker Harald Olsen.

— Geir Sælevik har vært utsatt for en ekstrem behandling. Hadde lensmannskontoret gått rett på innholdet i anmeldelsen og sjekket om den kunne være korrekt, hadde de raskt sett at dette ikke stemte, sier Olsen.

Et av de mange sentrale forholdene som Fitjar lensmannskontor ikke sjekket, var søsterens påstand om hvor den første angivelige voldtekten skjedde: I annen etasje i en helt bestemt låve. Hun husket godt at det var mye høy der.

— Jeg oppsøkte låven og snakket med bonden. Han fortalte at det hadde ikke vært høy der på over 30 år, sier privatetterforsker Harald Olsen til Bergens Tidende.

**fakta/Sælevik-saken *** Geir Sælevik (44) fra Fitjar ble i 1994 anmeldt av sin fem år yngre søster for å ha voldtatt henne daglig og ukentlig fra hun var syv år og "til det siste". Dette innebærer en anklage om opp til fem tusen voldtekter. * Også broren Dag ble anmeldt av søsteren, for vold, tyveri og hærverk. * Anklagene ble fremsatt midt i en bitter familiestrid om en eiendom. Brødrene har hele tiden ment at de har vært utsatt for et komplott. * Begge anmeldte søsteren for falske anmeldelser, men politiet brydde seg ikke om å etterforske det. * 9. mai ble Geir Sælevik renvasket for incestanklagen, etter syv års hard kamp. Riksadvokaten valgte å henlegge saken som intet straffbart forhold.