— Det var liksom da jeg begynte å leve. Innsikt i bøkenes verden har gitt meg umåtelig mye, sier skreddermester Ivar Mork.

Iver etter kunnskap

Vi sitter i hans studérkammer og gleder oss over å oppleve hans iver etter å lære noe nytt. Hele det lille rommet i huset hans like utenfor Rosendal sentrum er fylt med bøker fra gulv til tak. Her er en hylle bare med ordbøker. Gamle bøker og nye bøker står om hverandre.

Her er mange «Hvem hva hvor?» Vi oppdager «Problemløseren», Legemiddelboken, «De indre øvelser» av doktor Stephen T. Chang, «Den store fortellingen» og «De religiøse ideer historie».

— Akkurat nå holder jeg på med religionsvitenskap. Kanskje er dette noe av det som har interessert meg mest. Men jeg kvir meg til å gå opp til eksamen. Jeg er gammel nå, mener Ivar Mork.

Han drømte om å studere i ungdomsårene. Men hans far var gårdbruker og hadde en løe som sto til nedfalls. Ny løe fikk prioritet. Sønnen studieønsker fikk vente.

Satset på søm

Ivar Mork satset på søm. Han begynte i Lerøy konfesjon på sultelønn (seks kroner timen) i 1936. Året etter ble han A-presser hos Høvding i Molde. Lønnen var god, men tempoet høyt og arbeidet hardt. Han dro heller til Ålesund for å begynne i skredderlære. Der var det tid til å prate. Det tiltalte ham.

Han var med i hjemmefronten og holdt på å bli tatt av Rinnan. Flukt til Sverige var eneste løsning. Der arbeidet han om dagen og gikk på tilskjærerakademiet om kvelden. Etter krigen fortsatte han læretiden i Oslo og tok svennebrev.

Mye kunne sies om arbeid i Bergen og Kvinnherad. Vi skal denne gang begrense oss til huset han og hans kone bor i. For i det kombinerte verkstedet og boligen syr de fortsatt. Det er noe eget å se den gamle symaskinen innerst i verkstedet i 1.etasje.

Mange bunader

— Jeg syr mange små sømmer. Da egner en maskin med pedal seg bedre enn en elektrisk, sier Ivar Mork.

942 bunader har han sydd siden juni 1986. 500 til var det før den tid. Fortjeneste har han ikke. Han tar bare sylønn. Arbeidet er mer som en hobby. Så kan han reise og lese når han har mer lyst til det.

Doble konsonanter ødela skoletiden. Han har tatt alt igjen i eldre år. Norsk, sosialøkonomi, historie, jus, psykologi, kunsthistorie og psykologi er blant de fag han har tatt grunnfag i. Og han har et ukuelig livsmot.

— Aldri har jeg vært psykisk nedfor. Selv i vanskelige tider har jeg sett lysning. Alderen har ikke noe å si om du holder deg i form. Bare jeg tar frem et kryssord, forsvinner alle bekymringer, sier Ivar Mork.

INNSIKT: - Innsikt i bøkenes verden har gitt meg umåtelig mye, sier Ivar Mork som fyller 86 år om noen uker.
FOTO: TOR KRISTIANSEN