• Alt vi hadde røyk ut den første halvtimen, sier farmasøyt Helge Morken. Men fortvil ikke, leverer du inn resept i løpet av dagen, så får du røykesluttpillen zyban til prisen på en pakke tobakk.

— Vi hadde 10 pakker zyban inne. De gikk ut i løpet av en halvtime. Hittil i dag har vi notert opp 20 til som vil få pillene til samme prisen, forteller farmasøyt Helge Morken ved vitusapoteket på Torgallmenningen til bt.no.

Selv teller Morken på knappene. Han vil gjerne slutte å røyke, men han har ikke skaffet seg resepten ennå. Fortsatt har du altså muligheten, men da må du raske på og få deg en resept i løpet av dagen.

Søkelyset settes i dag på den snikende lungesykdommen KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom), som i hovedsak forårsakes av røyking.

Derfor koster nå en pakke av den reseptbelagte røykesluttpillen Zyban 60 kroner pakken, mot ordinær pris på 1350 kroner. Å få time hos fastlegen sin på kort varsel er ofte vanskelig, men legesentrene strekker seg langt for at potensielle røykestumpere skal få resept i tide. Det er nemlig kun i dag tilbudet gjelder.

Ikke for gravide

For Zyban har bivirkninger, og ikke alle kan bruke pillen. Den bør ikke brukes av personer som har hatt slag eller av epileptikere. Personer med alkoholproblemer, anoreksi, bulimi, leverproblemer eller enkelte former for depresjon bør heller ikke bruke medikamentet. Gravide og ammende kvinner bør også unngå røykesluttpillen Zyban.

— Vi har cirka 7000 pakninger til kampanjen, men om et apotek skulle gå tomt, vil pasienten likevel få Zyban til 60 kroner. Det avgjørende er om vedkommende leverte inn resepten på KOLS-dagen, opplyser markedsdirektør Victor Hoff i GlaxoSmithKline til Dagens Medisin.

Røykelunger

KOLS blir også kalt røykelunger. I Norge er over 300 000 rammet av sykdommen, og over 90 prosent av disse har fått den fordi de har røkt, opplyser Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Sykdommen kommer snikende, og fører til nedsatt lungefunksjon.

STOR PÅGANG: Farmasøyt Helge Morken har stor pågang av folk i apoteket i dag som ønsker å slutte å røyke.
FOTO: PÅL ENGESÆTER