Av Jarle Viken, bystyre— og bydelsstyrerepresentant Rød Valgallianse

Det er i alle fall altfor lite hylling av politiske motstandere - og det er det jeg ønsker å komme med nå.

De jeg ønsker å hylle er Høyre. Det politiske partiet Høyre er det all mulig grunn til å ta hatten av for.

Høyre har en fascinerende og eventyrlig evne til - uansett hvilke halsbrekkende, umulige og ufine krumspring de prøver på - å komme ned på bena.

Ap, KrF og Sp driver en elendig politikk for Bergen, men deres feil er at de står for denne elendigheten. Høyre er adskillig smartere. Høyre fører og/eller støtter den samme politikken som de tidligere nevnte partier. Men når de negative reaksjonene begynner å komme, klarer Høyre det kunststykket å vri historien slik at det ser ut til at Høyre er de som er i første rekke i kampen mot elendigheten som rammer Bergen. Dette er så dyktig gjort at det bare er å rive av seg hatten i ærbødighet - finnes der ingen hatt er det bare å ta tak i tupeen med begge henda ...

Når vi grubelerer litt mer over hva Høyre driver på med - blir deres politiske prestasjon om mulig enda større.

Høyre sitter med, minst, en og en halv hånd på rattet når regjeringen, med en kommunalminister med skarre-r i sentral posisjon, intensiverer raseringen av Kommune-Norge med følgende standardiserte uttalelse: «Ønskerrr dere å satse på skole, barrrrnehage eller eldre må dere finne pengene selv».

Her i Bergen vet vi at Høyre har godkjent byrådets siste, fatale, økonomiske nedskjæring på 108 millioner kroner. Høyre hadde riktignok et forbehold om at alt utenom feiervesenet og innkjøp av binders skulle skjermes. Når det, selvsagt, etter en stund viser seg at byrådet ikke klarer å kutte 108 millioner på feiervesenet og redusering av bindersinnkjøp - da blir Høyre både ærlig og oppriktig bestyrtet. At nedskjæringer på 108 millioner kroner skulle gå ut over noen kom som et slag for guttene og jentene i blått. Vi kan alle lese, om igjen og om igjen, i avisene at hadde Høyre visst dette ville de selvsagt aldri gått inn for de omtalte nedskjæringer.

Det politiske partiet Høyre klarer å rasere Bergen fra nasjonalt, så vel som lokalt hold, men klarer likevel på en aldeles mirakuløs måte å fremstå duftende av vidunderlig kaffe og kun de beste hensikter for Bergen.

For denne prestasjon kreves at man tar av seg hatten, tupeen, blazeren eller annet ... for Høyre.

PS: Det er vel kanskje ikke så veldig fint å være så pass spydig som jeg her har vært i dette lille innlegg og jeg vil derfor avslutningsvis komme med litt ekte hyllest av Høyre. Det er veldig bra at de i disse dager, sammen med RV, SV og Frp - har forpliktet seg til å redde aldershjem, fådelte skoler og kvaliteten i barnehagene i Bergen. Men dessverre fortsetter den Høyre-styrte regjeringen sin kommunerasering, i tillegg til at Høyre i Bergen sørger for at det brutale kuttet på 108 millioner kroner for den siste delen av 2002 opprettholdes - til stor skade for alle oss som bor i Bergen. Så det er nok langt igjen før det blir et slikt samsvar mellom valgløfter og hverdagens praksis at vi virkelig kan ta hatten av og gi en ekte hyllest til Høyre.