I disse dager skal også Slobodan Milosevic forklare seg i menneskerettighetsdomstolen i Haag siktet for forbrytelser mot menneskerettighetene i Kosovo, Kroatia og Bosnia.

I Aftenposten 7.mars leste vi at PC-spillet» Etnisk rensing» er produsert for å rekruttere ungdommer til nazistiske miljø. For å lykkes i spillet skal du skyte så mange mørkhudede og jøder som overhodet mulig. Andre spill med tilsvarende» mission» og ikke minst misjon, er det selvsagt enkelt å få tilgang til via internett for dem som måtte ønske det.

Ungdommens Røde Kors reagerer også på at det i disse dager lanseres et sms-spill i Norge som har gangstervirksomhet i norske storbyer som tema. Spillet GangsterCity går ut på å skulle bli den rikeste gangsteren i GangsterCity gjennom «å angripe, stjele, erobre steder, utføre mission...».

Bakgrunnen for, og formålet med, de to spillene er vidt forskjellige. Likevel: Ungdommens Røde Kors tar avstand fra alle spill som forherliger kriminalitet, vold, rasisme og ikke minst hat. Ungdom har flere ganger i profilerte kriminalsaker de siste årene vist at man kan stå sammen i vennskapsånd og at man tar avstand fra fiendligbaserte grupperinger, vold og rasisme.

Spill er spill, og ikke virkelighet, vil kanskje noen si. Et slikt utsagn kan etter vår mening aldri legitimeres.

Hat er nemlig hat, og ikke underholdning.

Lars Nehru Sand, Norges Røde Kors ungdomsråd