Uværet fortsetter utover kvelden og natten, men det åpner også muligheten for en hvit jul.

Fredag formiddag var både Europavei 134 over Haukelifjell og Riksvei 7 over Hardangervidda stengt for personbiler, men disse var i kveld åpnet igjen.

Hjem til hvit jul

— De som skal ut å kjøre i dag, må ha tålmodighet, mener Rasmus Myklebust, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen.

— Kommer bergenserne seg hjem til jul?

— Værmessig er det ingen god situasjon for dem som har tenkt seg over fjellet. De bør vente til utpå lørdagen og kanskje søndagen. Da vil det klarne til. Søndag kommer det et høytrykk inn over landet og da blir det minusgrader og fint vintervær, mener Myklebust.

— Tør vi håpe på en hvit jul også?

— Det blir nedbør i natt, og den kommer antakeligvis som snø. Vi ser også at temperaturen faller nå, så det er det en viss sjanse for. Men det er altså et viss der, legger han til med ettertrykk.

— Du kan si det slik at hvis det kommer nedbør i natt så blir det en hvit jul. Da vil den holde både julaften og 1. juledag, men 2. juledag er det mer tvilsomt. Da kommer det mildvær igjen.

Mer vind

Vinden dreier fra nordlig til nordvest i løpet av dagen og kvelden. Samtidig øker den i styrke på kysten.

— Vinden kommer til å øke, men ikke så mye at det vil føre til problemer for båttrafikken. Det er nok heller de som kjører som vil få problemer med værendringen. Det blir kuldegrader og glatte veier igjen, minner Rasmus trafikantene om.

HVIT JUL: Kanskje legger snøen seg over bygatene før julaften, som her i Marken 18. desember 1999.
Arkivfoto: Knut Strand