Napalm er plastikk som brenner på huden og gjør menneskekropper til svidd kjøtt. Irakiske flyktninger ankom til Iran lemlestede på denne måten. B-52-bombefly slapp også «fuel-air-explosive» bomber som ødelegger alt innenfor en radius av flere engelske mil, hver av dem er «ekvivalent med et taktisk atomvåpen». Nå slippes flere slike på få dager enn under hele den forrige krigen. USA har dessuten erklært at de vil teste ut de nye «mini-nukes», en ny type atom-våpen som vi ennå ikke kjenner skadevirkningene av.

Og hvor mye «smartere» er Storbritannias bomber blitt siden sist? Enkelte av RAFs bombetokter i Kosovo hadde en treffsikkerhet på under fem prosent. Hvor traff de som ikke traff? Titusenvis av «smarte» bomber ble sluppet, med utarmet uran, som fører til ødelagte gener, deformerte fostre og kreft i uoverskuelig framtid. I eks-Jugoslavia etterlot terrorbombingen elleve tusen udetonerte klasebomber, de lemlester verre enn de fryktede landminene, som også denne gang utlegges i tusenvis.

Regnskapet for Kosovokrigen viste at 95 prosent av bombemålene hadde vært sivile. Til og med sykehus, skoler, barnehager og eldrehjem var sønderbombet, og hele landsbyer jevnet med jorden. Offisielt kalles dette «å skåne sivile». Sannheten er en annen: den nye «sjokk-bombingen» strider mot all krigens folkerett. Den aggressive USA-koalisjonen har allerede begått de alvorligste forbrytelser mot menneskeheten i krigen mot Irak.

ARILD LINNEBERG

PROFESSOR, UNIVERSITETET I BERGEN