Dødsulykken skjedde på Tellnes i november 2000. 49 år gamle Sturla Moritz Oppedal fra Sund mistet livet. Den da 18 år gamle studenten ble hardt skadet.

Kom over i feil felt

Ulykken skjedde da 19-åringens bil kom over i motgående kjørebane. Begge bilene ble totalvrak i frontkollisjonen.

19-åringen er tiltalt for uaktsomt drap. Påtalemyndigheten mener han holdt for høy fart, og at bilen hans ikke holdt tilfredsstillende teknisk stand. Han nekter straffskyld.

I går begynte rettssaken mot 19-åringen. Sorg og fortvilelse fikk utløp både inne i retten og på gangen. Familien til Sturla Moritz Oppedal, deriblant hans enke, mor og søster, følger saken. Det samme gjør 19-åringens far.

Flere ofre

Tiltalte gråt da han forklarte seg.

— Han er sterkt preget av det som har skjedd. Denne saken har to ofre, både avdøde og 19-åringen. 19-åringen må leve resten av livet med tanken på at han har forårsaket et annet menneskes død, sier 19-åringens forsvarer, advokat Knut H. Braathen.

19-åringen begynte å gå med avisen da han var 12 år, med ett mål for øye: å kjøpe bil når han ble 18.

— Han sparte alt han tjente, sa 19-åringens far da han vitnet.

I juni 2000 fikk gutten førerkort. Kort tid etter kjøpte han en eldre Volvo.

Volvo-entusiast

— Han er Volvo-entusiast, og brukte masse tid på å stelle bilen, forklarte faren.

Tre måneder etter at han kjøpte sin første bil, skjedde den fatale ulykken. I retten forklarte han at han ikke husker noe som helst fra ulykkesdagen 6. november, heller ikke det som skjedde før ulykken.

Et vitne forklarte i retten i går at han møtte 19-åringen like før ulykken.

— Han kjørte så fort at jeg i ren refleks svingte til siden. Jeg kvapp sånn at jeg ble sittende en stund før jeg klarte å kjøre videre. Jeg har ikke sett lignende kjøring annet enn på TV, sa vitnet.

— Det finnes ingen målinger av farten. Ut fra hans normale kjøremønster, antar min klient at han kjørte i rundt 80 km/t, som er fartsgrensen på stedet. Når det gjelder bilens tekniske stand mener jeg at han har opptrådt så aktsomt som man kan forvente av en ung gutt, sier Braathen.

Rettssaken fortsetter i dag, med befaring på ulykkesstedet og prosedyrer.

TILTALT FOR BILDRAP: Begge bilene ble totalskadet i en voldsom frontkollisjon på Tellnes i november 2000. En 49 år gammel mann omkom. I går begynte rettssaken, der en 19-åring er tiltalt for bildrap.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ