Derfor er det stor sjanse for at det også er mulig å lære opp hunder til å lukte seg frem til forskjellige sykdommer hos mennesker, inkludert kreft. Men har kreftceller en spesiell lukt som hunder kan trenes til å markere på? Ved praktiske forsøk med hunder og dyktige hundetrenere skulle det være mulig å finne et svar på det spørsmålet. Og om kreft har lukt, er lukten av de forskjellige typene kreft forskjellige? Antakelig. Så om det er mulig å trene opp krefthunder, vil hver av dem antakelig trenes opp til å gjenkjenne bare en type kreft. Jeg ser for meg at de ganske enkelt snuser direkte på menneskekroppen, hovedsakelig — men også på en blodprøve, urinprøve eller vevsprøve. Det vil koste mye å bygge opp og drive et statlig opptreningssenter for krefthunder.

Men om det viser seg at denne ideen har rot i virkeligheten vil det norske samfunnet som helhet tjene enormt på dette, både menneskelig og direkte økonomisk. Legevitenskapens kreftundersøkelser er skremmende for mange, og mange utsetter det så lenge de kan. Å bli snust på av en hund, er både ufarlig og smertefritt. Dermed kan et tilbud til krefthund-undersøkelser fange opp mange av dem som ellers ikke ville blitt undersøkt på vanlig måte.

Det er spesielt denne gruppen pasienter krefthundene kan redde, og det er en enormt stor pasientgruppe! Mitt håp med dette leserbrevet er at noen ildsjeler leser dette, og setter i gang praktiske forsøk for å finne ut om kreftceller har lukt som hunder kan merke!

TRINE RUTH R. LARSEN, BAMBLE