Det jeg reagerer mest på er at det stadig er dykkerne som blir nevnt som en av de store hummerfangerne, dette vil jeg på det sterkeste avvise.

Har dykket på Vestlandet siden 1985 og reiser ca. to ganger i måneden på tur nordover til Gulen og Sogn for å dykke og ta bilder under vann.

Vi har mang en gang blitt forsøkt bortvist fra øyene vest i havet av disse lokale fiskerne som påberoper seg at disse øyene og holmene er deres private steder — og der har ikke vi noe å gjøre - i hvert fall ikke for å dykke og ta deres hummer.

Ved et tilfelle dykket vi ned fra en av øyene vest av Hille, rett før Sognefjorden, for å se hva de egentlig var så redd for.

Til vår store forbauselse fant vi 15-16 såkalte krabbeteiner hengende etter hverandre på kun 8-12 m dyp, alle vet at krabbeteiner skal stå dypere enn 15 m, hvis ikke er det ulovlig.

Dette var utenfor hummersesongen og vi varslet rette myndighet som hadde kontroll hjemme hos denne fiskeren, der ble det funnet nesten 40 stk. hummer oppbevart i trekasser hengende på flytebryggen.

La oss frede hummeren slik at våre etterkommere også kan få mulighet til å oppleve denne flotte skapningen.

Vi sitter igjen med det inntrykket at de som fisker hummer er vanlige folk som er i fullt lønnet arbeid til daglig, men tar fri når sesongen starter og tømmer havet for denne flotte skapningen.

Her virker det på meg som at mottoet er først meg selv og så meg selv igjen. Vi har vel aldri hørt noen fiskeriinteresse som vil gå inn for fredning av noe slag av det som finnes i havet.

La de pensjonerte fiskerne finne seg noe annet å gjøre istedenfor å være med på å utrydde hummeren. Dykkerne er i hvert fall ikke dem som tømmer havet.

Av Jan Erik Nygaard