Miljø, miljø, miljø. Slik kan de to siste årene oppsummeres ved Hotell Augustin.

Fettavskiller, røykfri restaurant, bevaring av gammel kjeller fra 1600-tallet og fellestrening er noen av stikkordene. Gulroten har vært miljøfyrtårnsertifikatet, som ble overrakt av Bergen kommune forrige uke.

— Det har vært litt av en utfordring. Ting tar tid når tre sider fulle med miljøkrav skal innfris, sier hotellsjef Kjetil Smørås. Alt nå kan han høste frukter av innsatsen. Innsparing på 50.000-60.000 bare i år.

Ut med pappkrus og servietter

Små og store endringer har til sammen gitt et solid grønt løft.

— Vi har for eksempel droppet papirservietter. Nå bruker vi kun tøyservietter som vi kan benytte om igjen, sier Smørås.

På hotellrommene finnes det ikke lenger små esker med engangssåper, q-tips og badehetter. Badene er utstyrt med såpedispensere i stedet. I tillegg er plastkrusene byttet ut med skikkelige glass.

— På denne måten sparer vi oss for mye avfall, sier Smørås. Med 43.000 gjestedøgn i året blir det en del småsåper og plastkrus.

Det er forresten spanjolene som tar med seg flest småsuvenirer fra rommene, ifølge hotellsjefen.

Fellestrening før jobb

I hotellets kjeller står en svær fettavskiller som skal rense avløpsvannet.

— Vannet som kommer ut herfra er så rent at det nesten kan drikkes, sier Smørås stolt.

Minst like fornøyd er han med restaureringen av kjeller-baren/vinstuen «Altona» som er 400 år gammel. Gamle vegger, vinduer og dører er beholdt, og kombinert med det moderne.

— Her nede holdt både Det Harmoniske Selskab og Det Dramatiske Selskab til på 1700-tallet, forteller Smørås og klapper forsiktig på ærverdige kalksteinsvegger.

Smørås skryter av de ansatte, som hele tiden har vært positive til miljøtenkningen. En av ringvirkningene er fellestrening på SATS før eller etter jobb.

Resirkulerte lys

Resirkulering av avfallet foregår også i dannede former.

— Her i høst fant servitørene ut at de kunne samle inn stearinrestene. Nå sender vi dem til en kunstner som støper fine, nye lys av dem, sier Smørås og smiler fornøyd.

Det ser ikke ut til at noen på hotellet har tenkt å hvile på laurbærene selv om miljølappen er i havn.

— Vi stopper ikke nå. Dette er bare begynnelsen, sier Smørås som oppfordrer flere hoteller til å forsøke seg på den grønne utfordring.

Foto: Arne Nilsen
BEVARER DET GAMLE: Som en del av oppkjøringen til miljøfyrtårnssertifikatet fra Bergen kommune, har hotellsjef Kjetil Smørås på Augustin bevart alt det gamle fra 1600-tallet i restaureringen av baren/vinstuen.
Foto: Arne Nilsen