«Det ligger vel egentlig i navnet,» sa programleder David Letterman til Johnny Knoxville. «Hvis noen prøver å etterligne det dere gjør er de noen skikkelige «Jackasses» (esler).»

Ordspillet har gått langt over hodene på de tusener av amerikanske tenåringer som har satt fyr på seg selv, eller festet biffer til jakken sin, og lagt seg på glødende kull. Slik de har sett på tv-serien Jackass på MTV.

Paintball i pungen

Johnny Knoxville er frontfigur for en gjeng tilårskomne skateboardere og smertekunstnere som hver uke utfører de ekleste, og mest smertefulle eksperimenter de kan komme på. Det er som om Kristopher Schau hadde klonet seg fire-fem ganger og begynt med amfetamin.

«Jackassgjengen har samme forholdet til smerte som Sumobrytere har til fett», sier produsenten Mike Pesca i MTV. Knoxville svømmer i møkk, putter igler i ansiktet, lar bier sette seg over hele kroppen, kjører villmann med handlevogn, skyter seg selv med skuddsikker vest, og lar kameratene skyte ham i skrittet med paintballkuler. Og «kidsa elsker det», som de ville skrevet i Natt og dag.

Den sprø kompisen

Våghalsene er blitt til store idoler for unge menn over hele verden, utstyrt med mer fritid og mot enn hjerne. Da skjønner du at det står dårlig til med mannlige rollemodeller.

«Vi forguder Jackassgjengen, de er et klart forbilde for oss», sa 17 år gamle Morten Brunvoll til BA. Han var en av Askøyungdommene Bergensavisen skrev om i november, som filmet hverandre mens de hoppet ut fra båt i full fart, eller stumpet sigaretter på huden.

Amerikanske tenåringer beskriver Knoxville som «den sprø kompisen de aldri har hatt, han som får ting til å skje, som du vil være i nærheten av».

Ulempen er at om du er i nærheten så ryker det raskt et bein eller to. Brannskader og blåveiser har fått debatten til å gå heftig i USA om programmet bør forbys.

Det toppet seg i fjor da en 14-åring kastet seg av lasteplanet på en bil i fart mens han satt i en brennende stol. MTV og Jackassteamet mener de sier klart i fra at stuntene slett ikke er noe du ikke skal prøve hjemme. De er farlige og må overlates til profesjonelle. De kunne like gjerne ha ropt det ned i et hull skogen.

Fakkel i skolegården

Hvorfor skulle norske ungdommer være lurere? Mandag denne uken ble en gjeng ungdommer arrestert etter at de filmet et fingert overfall inne i en Megabutikk i Ålgård i Rogaland. En av dem gikk løs på kameraten med et datatastatur (!) til han liksom svimte av på gulvet. Det lokale politiet var ikke imponert.

Onsdag tok en gjeng 16-årige trøndere stiloppgaven om menneskets grenser litt for bokstavelig. I forsøk på å gjøre en burning jackass, ble en av dem kraftig forbrent. Han helte bensin på overkroppen, men mistet kontrollen over flammene. Min generasjons eksperimenter med å holde pusten til vi besvimte blekner litt i forhold.

Nytt okseløp

Selv sier Knoxville at han ikke vil refse kopistene. Han oppfordrer derimot foreldrene til å sjekke «hva barna dine ser på, og ha en god dialog med dem om hva de er interessert i.» Men hvorfor er unge menn interessert i å knekke lårhalsen med fullt overlegg? Den slags farer kan de jo finne på fotballtrening? Er dette kanskje en arena for dem som ikke er gode til å danse, spille gitar, eller være morsomme i store forsamlinger? (Eller hva det nå er damene faller for nå for tiden). Eller kjeder de seg rett og slett?

MTV-produsenten antydet at guttene antakelig mangler et manndomsrituale, da han ble spurt. Men historien er da full av bilkappløp, slosskamper på lokalet, stupekonkurranser og dumdristige veddemål. Unge menn har alltid trengt å bruse med fjærene, og stange med gevirene, for å vise sine maskuline sider. Noen velger da altså å offentlig prøve å skade seg mest mulig. Jeg skal ikke stoppe dem. Det er jo ikke særlig annerledes enn Hemingways okseløp i Pamplona. Ikke mye dummere i hvert fall. Vi er tross alt fortsatt steinaldergener fanget i fettmarinerte 2000-kropper, som en jeger fortalte meg en gang.

Risikokåtskap

Stefaren til den forbrente gutten i Trøndelag skylder ikke på skolen. Han mener tv-serien ikke bør vises fordi ungdommene ikke forstår konsekvensene av hva som skjer. Hvorfor skjønner ikke 16-åringer at det er livsfarlig å helle bensin over seg og tenne fyr? Har de sovet i fysikktimene? Eller har de klatret for lite i trær? En 14-åring som sprayer seg med insektspray og tenner på, uten å ha brannsikre klær på, fortjener kanskje å svi litt.

Jeg holder med tenåringen som deltok på debattforum på Jackass sin egen internettside: «Parents just want to blame TV for their dumb children.» Det har de alltid gjort. Vi kan ikke forby dumskap.Vi kan ikke lovregulere risikokåte ungdommer, døve foreldre eller idiotiske tv-show. Men vi kan lære dem hvordan de takler fare. Vi kan fjerne sikkerhetshysteriet på lekeplassene. Fedre må piskes ut i naturen sammen med sønnene sine slik at de lærer å ta vare på seg selv. Deretter bør de få ekstraundervisning i mediekunnskap. Jeg trodde det var denne generasjonen som virkelig kunne skille mellom tv og virkelighet. Men det var kanskje optimistisk.

Det hjelper nok lite at Johnny Knoxville nå har sagt at han skal konsentrere seg om skuespillerkarrieren og at det ikke blir flere Jackassepisoder. Snart kommer filmen på dvd, MTV sender repriser på serien og tenåringsgutter kommer alltid til å ha hormonoverskudd. Testosteron går nok aldri av moten.