• Da de kom inn døren med øks, hoppet vi ut kjøkkenvinduet i andre etasje for å komme unna, sier deltakerne på Davangerfesten som ble et mareritt av vold og hærverk.

— Det er det sykeste jeg har opplevd. Det var mer som en scene i en film enn en innflyttingsfest på Askøy, sier atten år gamle Trond Helge Andreassen. Han hadde akkurat flyttet inn i huset på Davanger som ble totalsmadret under innflytningsfesten.

Uinviterte gjester fikk ikke komme inn. Da mobiliserte de flere venner og gikk til angrep utstyrt med øks, balltrær og bjelker.

— Først hørte vi dunking på veggene, og så begynte de å kaste steiner inn rutene. Du knuste glasset i frontdøren og låste seg inn. Da jeg så at en av dem hadde øks, skjønte jeg at det var bare å komme seg unna, sier Bo Richard Johnsen (22). Sammen med Therese Trengereid rømte han huset. Fra kjøkkenet i andre etasje kastet de seg ut.

— Jeg var redd, men aller mest bekymret for dem som fremdeles var inne i huset, sier Therese (18).

Planker til selvforsvar

Trond Helge Andreassen flyktet opp på loftet der han barrikaderte seg sammen med tre andre.

— Vi smadret sengen, slik at vi kunne ha noen planker å forsvare oss med, sier Andreassen. Mens en holdt igjen døren, hørte han huset ramponeres.

— Da vi senere åpnet døren lå kameraten min blodig utenfor. Han var blitt slått med balltre og hadde kuttskader, og det var blod oppetter veggene, sier attenåringen.

Da han vitnet i går, var to av barndomskameratene på tiltalebenken.

— En av dem har jeg praktisk talt vokst opp med. Vi har vært lekekamerater siden jeg var tre år og foreldrene våre har et nært forhold. Nå snakker jeg ikke lenger med dem, sier Andreassen.

- Trusler fra alle kanter

Politiet mener at de har fått ungdomsmiljøet på Askøy under kontroll. Ungdommene i retten fnyser av påstandene.

— Det er mye rus, særlig på kjemiske stoffer. Det kommer trusler fra alle kanter. Hvis jeg møter disse folkene ute på byen, må man enten stikke av eller så blir det bråk.

Han mener politiet håndterte saken dårlig.

— Purken var smålig og pinglete. De torde ikke å rykke ut før det var for sent. Jeg og andre ringte utallige ganger. Blant annet da folk hoppet ut vinduene. Politiet kom for sent, forteller Andreassen.

RØMTE FRA FESTEN: - Da de kom inn med øks, skjønte jeg at jeg måtte flykte. Bo Richard Johnsen (22), Trond Helge Andreassen (18) og Therese Trengereid (18) kom seg unna da huset på Davanger ble smadret.<p/> FOTO: ARNE NILSEN