ÅSMUND EGELAND asmund.egeland@bt.no

Aldri før har så mange fått låne hjelpemidler, og aldri tidligere har utbetalingene vært større. I Hordaland brukte trygdeetaten i fjor 220 millioner kroner på hjelpemidler. I 1995 var tallet 130 millioner kroner. Utgiftsøkningen er på nesten 70 prosent.

Utstyret som lånes ut blir stadig bedre, stadig mer avansert — og dermed dyrere. Barn og unge mellom 10 og 19 år tar en større del av hjelpemiddelkaken nå enn før. Det er særlig snakk om avansert datateknisk utstyr til hjelp i skolearbeidet.

Vasser i søknader- Vi vasser i søknader, sier Marit Skiple, administrasjonssjef ved Hjelpemiddelsentralen i Hordaland til Bergens Tidendes nettavis.

Hjelpemiddelsentralen er en stor bedrift på Kokstad i Bergen med over 80 ansatte innen 25 forskjellige yrkesgrupper. Der deles det ut 32.000 hjelpemidler i året, til 13.000 brukere.

Hvert år har sentralen hånd om mellom 5000 og 6000 forskjellige typer hjelpemidler. Hjelpemidler kan være alt mellom himmel og jord: Høreapparater, rullestoler, dostoler, biler, senger, datamaskiner, sakser, kniver, gafler, trehjulssykler og knappekneppere for dem med stive fingre.

Har du noen gang sett redska-pet som hjelper damer med å ta på strømper? Det finnes på Kokstad.

Skal klare hverdagen - At vi har hjelpemiddelsentraler er viktig for at velferdsstaten skal virke, at folk skal kunne bo hjemme, gå på jobb og fungere i hverdagen, sier Marit Skiple til Bergens Tidende.

På Kokstad finnes demonstrasjonsrom for en rekke behov, lager, verksted, tolketjeneste, kurslokaler og flere andre avdelinger. Et rom får oss til å stoppe opp, nemlig «sansenes rom». Folk som kommer på besøk blir stumme av beundring. I rommet er det hundrevis av tråder med lys som skifter farge, vannsøyle, tryllestaver, dempet avslappende musikk og en vibrerende seng. Stemningen er nærmest trolsk, og de aller svakeste kan få slikt utstyr dekket av Folketrygden.

Også på landsbasis øker utgiftene til hjelpemidler og tjenester til funksjonshemmede kraftig, og i fjor ble det brukt 3,5 milliarder kroner. Tilsvarende tall i 1995 var 2,1 milliarder. Les også: Derfor øker utgiftene

FANTASTISK ROM: Hjelpemidler til funksjonshemmede kan være så mye, også et opplevelsesrom med farger som blinker og en vibrerende seng. Marit Skiple ved Hjelpemiddelsentralen kommer seg nesten ikke opp. (FOTO: ØRJAN DEISZ)