Over halvparten av alle nordmenn med førerkort har fornyet lappen for å kunne kjøre liten lastebil. I Bergen er køen fortsatt la-a-a-ang. I går morges stilte de første seg opp i kø allerede klokken syv om morgenen, to timer før Bergen trafikkstasjon åpnet dørene.

Frist til nyttår

— Det er en del som ikke vet hva klassen innebærer. Noen tror at de må fornye førerkortet i klasse B, slik at de kan fortsette å kjøre personbilen sin. Det er vel de færreste som vil få bruk for å kjøre liten lastebil, sier Kjell Sandal. Han hadde sin fulle hyre med å ordne bilkøen utenfor trafikkstasjonen i går morges.

Bare så all tvil er ryddet av veien: Før nyttår må du troppe opp på trafikkstasjonen med legeattest, dersom du vil beholde retten til å kjøre biler med en totalvekt mellom 3,5 og 7,5 tonn. Dersom du kan dokumentere at du ikke får legeattest før nyttår, er fristen 1. april.

Ventet i kulden

Geir Arne Engen var en av dem som ventet i kulden utenfor Bergen trafikkstasjon i går morges.

— Jeg vil ikke miste rettighetene som ligger i førerkortet mitt. Jeg har jo tross alt betalt dyrt for det. Hvis jeg får bruk for å kjøre lastebil, er det jo kjipt hvis jeg må be andre gjøre jobben.

— Hvorfor fornyet du ikke lappen tidligere i år da?

— Jeg fikk legeerklæringen min nettopp. Dessuten hørte jeg at det var ganske lange køer allerede i sommer. Men det var sikkert varmere å stå og vente da, sier Engen.

Nye EU-krav

Per 17. desember hadde halvparten av alle nordmenn med førerkort, det vil si 700.000 personer, fornyet lappen.

— Det viser at mange har fulgt vår oppfordring, og tenkt gjennom om de faktisk trenger førerkort i disse klassene. Mange finner ut at de ikke har bruk for å kunne kjøre liten lastebil. Men vi har full respekt for dem som ønsker å beholde denne rettigheten, sier Sonja Sporstøl, underdirektør i trafikkavdelingen i Vegdirektoratet.

Årsaken til regelendringene er nye EU-direktiver med strengere helsekrav til sjåfører i klasse C1 og C1E, ifølge Sporstøl.

Hva så med dem som ikke klarer å somle seg til trafikkstasjonen i tide, men som senere finner ut at de trenger førerkort for liten lastebil? De må ta kjøretimer og førerprøve på vanlig måte, noe som koster flesk.

LANG VENTETID: Det var kø ved Bergen trafikkstasjon i går formiddag. Flere hundre mennesker ville fornye førerkortet, og det hjalp fint lite å være tidlig ute.
FOTO: ARNE NILSEN