USA har aldri vært nøye med moralske krav når det gjelder egne allierte.

USAs venner kan godt stå til knes i blod, de kan gjerne likvidere egne borgere i tusentall, de kan komme til makten gjennom kupp eller valgfusk, eller de kan stenge kvinnene inne i burka. De får til og med hjelp til ugjerningene av nettopp USA. Ingen slike ugjerninger spiller særlig rolle for USA, bare amerikanske konserner og militære får fritt spillerom.

I dag anklager USA Saddam for å være en brutal despot som bruker masseødeleggelsesvåpen mot egne innbyggere. Men den gangen Saddam drepte 5000 kurdere med gass, var han alliert med USA og kriget med amerikanske våpen. Da var ikke massakren i Halabja noe stort problem.

Nå er Saddam villig til å rette seg etter FNs resolusjoner, men svaret fra USA er at han bør likvideres. Da er det kanskje også greit om noen likviderer George W. Bush? Han nekter jo å skrive under på internasjonale avtaler, setter seg ut over folkeretten, støtter og driver terror i andre land, og han har en rekke veto bak seg i FNs sikkerhetsråd — noe som undergraver hele verdensorganisasjonen.

Men Bush er nok trygg. Og avgjørelsen er allerede tatt i Washington: Her skal det kriges! Og Norge skal være med på å bombe - igjen ...

HALLVARD BIRKELAND