Kl. 08.52: – Jeg er grusomt sen, sier Gøril Aasgaard lett utålmodig på Bradbenken og speider etter Beffen. Hun bor «her oppe» som hun sier i retning Nye Sandviksvei, og helst går hun rundt Vågen til arbeidsplassen i Fiskeridirektoratet på Nordnes. En god bergensk begynnelse på dagen, men innimellom blir det Beffen. Der morgenpassasjerene er på nikk.

09.32: Tre gaffeltrucker summer som hissige bier rundt på Dokkeskjærskaien. (Jaja, det er vel Frieleneskaien her, men for bergensere flest er alt sammen Dokkeskjærskaien.) Opp og ned med gaflene, frem og tilbake mellom pallene – det kan se ut som om førerne sitter på truckskolebenken. Og det viser seg at det er nettopp det de gjør.

10.21: På plassen hos Halfdan Solberg AS i Breiviken stabler en mann plastdunker. Josef Navratil – «ikke i familie med tennisspilleren, dessverre» – er en munter flyktning fra Tsjekkia i 1949.

– Jeg fikk bo hos en familie der mannen var blind, men hadde vært sjømann. Jeg fulgte ham på tur langs kaiene, måtte fortelle hva jeg så og lærte meg norsk på seks måneder. Og jeg har hatt en sønn i Nordnæs Bataillon! Mer naturalisert bergenser blir man ikke.

10.38: Vi kjører ned til Helleneset. Ikke fordi vi venter å finne noen badende der, men lyset er så fint utover fjorden, og en badeplass vinterstid har en egen stemning. Arbeidsfolkene i underetasjen hos Bergen og Omland Friluftsråd i bakken ser forundret etter oss.

11.12: – Sykt barn på vei hjem, forklarer Dag Skaar med fire år gamle Hedda på skuldrene. Nå har han hentet henne i Hellebakken barnehage og handlet samtidig – en plastpose på hver arm oppover og oppover i Lønborglien. Men utsikten er storartet. – 115 meter over havet, det må jeg klare å gå, sier han.

11.53: Roar Schancke Nielsen har nettopp kjøpt en tinnfabrikk i Risør, har underetasjen full av maskiner og utstyr og kontoretasjen full av tinnvarer, blant dem små og populære vikingskip. Risørfabrikken har utvidet flåten med en liten Colin Archer. Firmaet Tinnprodukter ble satt i gang av Roars far og har holdt til i den nesten anonyme trebygningen øverst i Repslagergaten siden 1955/60, mener han, selv oppvokst i nabolaget.

12.20: Rigmor Husebø steker fiskekaker. Mange fiskekaker – rundt 500 pr. dag, anslår hun og mannen Jon. Hun har stekt i 40 år; fiskebutikken i Hødden skal jubilere i april. Og før den tid hadde Rigmors far fiskematbutikk tvers over gaten. Det ligger også torsketunger i disken, hver tirsdag og torsdag lager Jon en stor gryte plukkfisk – det er sånt det blir stamkunder av.

19.15: Det er et kjølig drag i luften, men likevel en anelse av vår. Ved den gamle brannstasjonen på Skansen sitter Therese Flaktvedt og Tone Raknes og drikker kaffe. Det gjør de ganske ofte hvis været tillater – det er et godt sted å sitte. Bergenserne er glade i utsikt.

19.47: Som en dobbel hotdog står Else Marie Mietle og Ingar André Meling emballert i trappene ned fra Skansen. Teppet som først var duk for en champagnekveld på Fløyen, er nå en skjerm mot verden. Varmen klarer de å holde selv. Selv det sentrale Bergen er et sted for forelskede. Og så senker natten seg...

MORGENFART: Gøril Aasgaard tar Beffen når hun er sent ute. <br/>FOTO: EIRIK BREKKE