19-åringen som BT intervjuet i går, fikk sammen med en kamerat lov til å boltre seg på portene og veggen mellom dem. Resultatet har vært mindre tagging og færre feilparkerte biler, forteller initiativtaker Jan Blaha.

— Vi tenkte pragmatisk. Det er mye bedre med en skikkelig utført tegning enn den skriblingen som var der. I tillegg hadde vi problemer med at kinogjengere og andre satte fra seg bilen foran porten vår, forteller Blaha.

Dermed bestemte han seg for å slå to fluer i et smekk. Blaha tok kontakt med 19-åringen, som like før hadde skrevet et leserbrev i BT. Han tilbød graffitientusiastene på Nesttun fritt spillerom og gratis maling så lenge de laget noe skikkelig, som også fikk frem budskapet om parkering forbudt. Den ene porten fikk en stor, rød rasende okse som gjør seg klar til å stange vekk enhver bil som parkerer, mens den andre porten er dekorert med tegneseriefiguren Obelix, bærende på en liten VW boble.

— Oksen og Obelix skremmer vekk bilene. Vi har mange færre feilparkerte biler. Dessuten er det blitt triveligere enn før. Vi har mange pensjonister i huset, og de fleste synes denne løsningen er bedre enn alternativet, fastslår Blaha, som understreker at han tar sterkt avstand fra alle som tar seg til rette på andres eiendom.

19-åringen er takknemlig for muligheten til å male skikkelig graffiti uten å måtte se seg over skulderen.

— Det var utrolig tilfredsstillende. Mange kom forbi og sa det var stilig, også mange eldre, sier han.

RAGING BULL: Den sinte, røde oksen skremmer vekk bilene. Og sameiet i Markeveien er mindre plaget av tagging og skriblerier. <p/> ARKIVFOTO: ARNE NILSEN