Da jeg så leste i avisen mandag hvilke reaksjoner dette vekket fikk det meg til å tenke meg om. Er vi blitt for hensynsløse?

I dagens språkbruk har vi tatt i bruk ironi i veldig stor grad. I disse tider har stand up-komikere høy status, og det meste er tillatt bare det har en humoristisk undertone. Det vi ikke tenker på er at all denne humoren kan latterliggjøre personer, grupper eller situasjoner. Vi bruker språket vårt som tegnere bruker karikatur. Da jeg leste innlegget søndag var det nettopp dette som skjedde med meg. Jeg så for meg bønder med tova ullhatter og toradere, som om det var et bilde tegnet av Hetland.

Dette innlegget er bare et eksempel på hvordan mediene bruker denne sjangeren, men kanskje mediene bør passe seg litt mer for å ta den i bruk. Da slipper vi at noen føler seg uthengt eller på annen måte blir såret. Selv er jeg en person som liker humor og bruker ironi veldig mye til daglig, men oftest selvironi slik at det rammer ikke andre i den grad. Men det har kanskje ført til at jeg ikke alltid blir tatt på alvor, og det er et tankekors. Jeg mener at vi ikke skal ta oss selv så høytidelig — da blir ting lettere å takle. Men det er mulig at man bør bli flinkere til å se ting fra andres synsvinkel, eller om det kan ramme noen, før vi buser ut med det vi har på hjertet. For mine vinger blir ikke hvite om jeg maler andres sorte ...

HEGE LID