Nå er 30-åringen tiltalt for flere forsøk på utpressing av det søkkrike ekteparet på Tertnes. Han er også tiltalt for grovt ran, vold mot politiet, og for å ha forlatt den 71 år gamle millionærfruen bakbundet i stuen.

Den tidligere FN-soldaten fra Bergen risikerer flere års ubetinget fengsel.

Truet med sprøyte

— Han har allerede tilstått både ran og utpressing. Min klient er dypt fortvilet over det han har gjort. Han angrer voldsomt, sier 30-åringens forsvarer, advokat Jørgen Riple.

Eks-soldaten innrømmer at han den 14. november i fjor trengte seg inn ytterdøren, og deretter truet millionærfruen med pistol. Han tvang henne til å legge seg ned på gulvet, bandt hendene hennes bak på ryggen med plaststrips, og fikk henne til å fortelle hvor bankkortet lå. Etterpå trakk soldaten frem en sprøyte. Han rettet den mot 71-åringen, og truet med å stikke hvis hun ikke oppga koden.

Kvinnen ble liggende hjelpeløs igjen på gulvet. Påkjenningen var så stor at hun fikk hjerteinfarkt.

Krevde 630.000 kroner

Når saken skal opp i retten, vil statsadvokaten lese opp en rekke brev fra soldaten.

Ekteparet mottok over en periode på et år flere e-poster og brev med grove trusler. Soldaten ga klar beskjed om at han ville skade deres nærmeste familie hvis han ikke fikk penger. Han skrev at han hadde bomber, og at det var nytteløst å gå til politiet.

I august ble mannen arrestert etter en dramatisk politiaksjon. Han hadde like før krevd at ekteparet skulle legge ut 630.000 kroner i terrenget ved tre trafokiosker i Åsane.

Da 30-åringen kom for å hente pengene, lå politiet i buskene. Under pågripelsen havnet soldaten i slåsskamp med en politimann.

— Min klient innrømmer at han slo ham flere ganger i ansiktet, men han visste ikke at det var en politimann han slåss med, sier Riple.

Fengsel i Rwanda

30-åringen har deltatt i fredsbevarende operasjoner både i Kosovo og Libanon. Han mener likevel at ugjerningen ikke kan settes i sammenheng med tiden i Forsvaret.

— Han ønsker ikke å legge skylden på Forsvaret. Han er fornøyd med oppfølgingen han har fått etter utenlandstjenesten.

— Hvordan kunne han gå så langt?

— Det spørsmålet har han problemer med å svare på selv. En årsak kan være at han led av en alvorlig depresjon. Dette hadde innvirkning på dømmekraften hans. Han sier selv at han i denne perioden manglet samvittighetsfølelse, sier Riple.

30-åringen var like før ranet på en privat reise i krigsherjede Rwanda. Her ble han fengslet, og denne opplevelsen skal ha vært så voldsom at han fikk en psykisk reaksjon.

— Uansett er han beredt til å ta den straffen han fortjener. Han håper at vissheten om at han sitter i varetekt, gir ofrene mulighet til å føle seg trygge.