Elevene på grunnkurs er de eneste som fortsatt har muligheten til å bytte skoleplass innbyrdes. Det forutsetter imidlertid at den man bytter med har like gode karakterer som deg. Hege Færevaag har fått skoleplass på Sandsli, men har de siste dagene annonsert i BT at hun ønsker å bytte til Bergens Handelsgymnas eller Katten.

— Jeg vil ha nye impulser, møte nye miljøer. Men det geografiske systemet hindrer meg, sier hun.

15-åringen jobbet knallhardt med skolearbeidet gjennom hele ungdomsskolen og hadde håpet at karaktersnittet på 4,8 skulle gi henne muligheten til selv å velge videregående skole.

— Det burde vært fritt skolevalg og karakterene burde avgjøre hvor du kommer inn. Nå må jeg gå på skole med mange av de samme som jeg gikk på ungdomsskole med, sier hun.

Hege vurderte lenge å søke på en linje de ikke hadde på Sandsli, for å være sikker på at hun fikk en miljøforandring.

— Dette ville begrenset fremtidsmulighetene mine ved enkelte senere studier, og derfor valgte jeg ikke å gjøre det, sier hun.

Elevene fra Nattlandsfjellet har falt utenfor den nye ordningen med at man skal gå på videregående skole i sitt eget nærområde. Det har ikke akkurat ført til mindre hektisk byttevirksomhet.

— Vi havnet på Tanks, men mange vil egentlig på Langhaugen som er mye nærmere. Jeg har selv prøvd å finne noen å bytte med, men har ikke funnet noen ennå, sier Anders Wickmann (16).

OPPGITT: - Det burde vært fritt skolevalg og karakterene burde avgjøre hvor du kommer inn, sier Hege Færevaag. (Foto: Vegar Valde)