INGER ELISE JOHANSSON

— Kan dere ikke bare sette opp et lite skilt da? undrer Inger Balean i Turistinformasjonen.

Men så enkelt er det tydeligvis ikke.

Når turistene skal kjøre fra Bergen sentrum til flyplassen går det ca ni kilometer før det første flyplass-skiltet dukker opp.

— Du ser det jo etter en stund, påpeker overingeniør Svein Holmedal i Statens vegvesen Hordaland.

Etter å ha mast på de ansvarlige for skiltingen er Turistinformasjonen i Bergen lei.

— Er det så vanskelig å bare sette opp et lite skilt med flyplass-symbol, undrer Inger Balean.

— Nei, vi vil gjøre ting skikkelig hvis vi først skal gjøre noe, svarer Holmedal.

— Men når det skal ta fire år, så må det være bedre med et klistremerke som viser hvilken retning flyplassen er i, sier Balean oppgitt.

Typisk sommerproblem

I årevis har Turistinformasjonen vært klagemur for frustrerte turister som uten tvil er av den oppfatning at Bergen er av de verste byene å kjøre i. Skiltmangelen er en typisk sommerproblem: Mens bergenserne stor sett er klar over hvordan de finner Flesland flyplass, er det atskillig verre for bilturister og andre som ikke har bergenskartet i hodet.

Kommer du kjørende fra nord må du på egen hånd finne veien gjennom Bergen sentrum. Dersom du velger riktig vei ut av sentrum, møter du det første flyplasskiltet ved rundkjøringen på Hop. Ett skilt utenfor ByGarasjen og ett på Danmarksplass ville gjort underverker. Lettere er det ikke om du velger Fløyfjellstunnelen: Ingen skilting før Hop. Slik tar vi imot bilister som kommer langs den gjennomgående veien fra nord. Fra vest er ikke forholdene bedre.

Omveier

Ved rundkjøringen etter Arnanipatunnelen oppstår et annet problem. På grunn av manglende skilting tar turistene til høyre, mot Bergen - uvitende om at campingplassen de leter etter kanskje ligger i den andre retningen.

— Her burde det være skilter med informasjon om hvor de ulike campingplassene ligger, slik at de som egentlig skal til venstre slipper å kjøre helt rundt. Det er 40 kilometer for mye, sier Balean og rister på hodet.

- Prøver å bruke fornuft

— Vi er ikke av den oppfatning at dette er forvirrende. Det er gjerne ikke komplett i forhold til de behov trafikantene har til enhver tid, men vi er jo villig til å vurdere skiltingen fra tid til annen, Svein uttaler Holmedal.

Etter en kjøretur med Turistinformasjonen lover Vegvesenet å se på saken.

— Lovnader er svært vanskelig å gi, men vi skal ta hele problemstillingen opp til revisjon, så får vi se om vi klarer å finne løsninger til felles beste, sier han til Balean. Hun håper at lovnadene denne gangen virkelig fører til en bedre og mer oversiktlig skilting.

Da BT skrev om samme sak i fjor svarte Svein Holmedal blant annet følgende: - Vi prøver etter beste evne å bruke fornuft når det gjelder skiltingen langs veiene våre, men reglene for veiruting er slik at det kan være vanskelig å få til en skilting som gir maksimal informasjon.