ARNE COLLIANDER

En 30 år gammel løytnant fra fartøyet ble mandag morgen meldt savnet, etter at han ikke møtte til sin oppsatte vakt. Minerydderfartøyet lå i havn i belgiske Zeebrügge da offiseren forsvant. Han ble sist sett da han forlot en belgisk kafé i havneområdet ved 01.30-tiden natt til mandag. Noen timer i forveien hadde han forlatt KNM «Måløy» på egen hånd.

— Tiden arbeider mot oss, men vi har ennå ikke helt gitt opp håpet om at saken kan få et lykkelig utfall, sier skipssjefen på KNM «Måløy», kapteinløytnant Cato Standehage til Bergens Tidende.

Løytnanten er opprinnelig fra ett av Agder-fylkene, men har bodd i Bergen de siste årene.

Mysterium

KNM «Måløy» deltar for tiden i NATOs stående minerydderstyrke. Fartøyet forlot Haakonsvern for en drøy måned siden, og kommer ikke hjem igjen før i april.

Den savnede løytnanten mønstret på KNM «Måløy» i august, men har også tidligere tjenestegjort om bord. Han har vært fem år i skvadronen.

— Vi kjenner ham derfor godt. Han er veldig pålitelig, og blir sett på som en omgjengelig kar. For oss er forsvinningen et mysterium, sier skipssjefen.

Belgisk politi har så langt ingen holdepunkter for å tro at 30-åringen kan ha vært utsatt for noe kriminelt, men holder alle muligheter åpne. Kripos var i går formiddag ikke varslet. Ut på dagen valgte Kripos selv å tilby bistand til Interpol og sambandstjenesten i Belgia.

Roser belgierne

Kapteinløytnant Standehage roser belgiske myndigheter for at de har tatt forsvinningsnummeret alvorlig.

— Tidligere i dag hadde vi et koordineringsmøte med dem. Støtten er overveldende. De har satt inn en egen «savnet-person-gruppe» fra Brussel, og store mannskaper har i dag vært ute og lett etter vår kollega, sier skipssjefen.

Mannskapet om bord på KNM «Måløy» har også deltatt aktivt i leteaksjonen. De har oppsøkt kafeer og fastboende og vist frem bilder av den savnede løytnanten, i håp om å få opplysninger om ham. I går gjennomførte lokale dykkere og mannskaper fra NATO-styrken søk etter 30-åringen i havnebassenget i Zeebrügge. Kaiområdene er også blitt undersøkt.

Ingen kneipe

Alle spor stanser ved den lokale kafeen i havneområdet.

— Dette er ingen kneipe, og tilstedeværende har sagt at den savnede løytnanten på ingen måte virket beruset, sier informasjonssjef Gunnar Vetlejord ved Haakonsvern orlogsstasjon.

— Inne på kafeen skal løytnanten først ha snakket med en belgier. Senere var han i kontakt med fire briter fra NATO-flåten, sier skipssjef Standehage.

Stemningen om bord på KNM «Måløy» er, naturlig nok, dyster og trykket etter forsvinningen.

Prøver å hjelpe

— Vi forsøker å holde sammen, og å hjelpe til så godt vi kan. Vi har også fått god støtte fra de deltakende NATO-landenes styrker, sier Standehage.

Det er ikke ofte slike forsvinningsnumre inntreffer, men Sjøforsvaret har et eget opplegg i slike tilfeller. Den forsvunne offiseren var nygift, og hans kone og hennes søster er reist til Belgia, sammen med en orlogsprest fra Haakonsvern.

KNM «Måløy» blir liggende i Zeebrügge til over helgen. Da skal fartøyet etter planen ut på øvelse igjen med resten av NATO-styrken.