Luftkvaliteten er blitt et hett tema i budsjettinnspurten, og da Ap, Krf, Sp, Venstre og SV presenterte neste års budsjett i formiddag var bergensluften blant vinnerne.

Først neste vinter

Foreløpig er det ikke snakk om restriksjoner på trafikken, men en gledelig nyhet til dem som kan reise kollektivt. De som hadde håpet på strakstiltak, blir derimot skuffet.

Fra 1. september 2003 kan voksne ta bussen for barnetakst på dager der det blir varslet middels eller høy luftforurensning. Tiltaket vil koste kommunen opptil fem millioner kroner i året, og hensikten er å motivere folk til å la bilen stå.

— Vi har sittet i 14. etasje i Rådhuset og forhandlet, med utsikt til støvlokket som har ligget over byen den siste uken. Dette er en alvorlig situasjon som vi må gjøre noe drastisk med, sier varaordfører Terje Ohnstad (Ap).

Bergen er første byen i Norge som vedtar lavere busspriser på forurensede dager.

Heldig sammentreff

SV har lenge krevd tiltak mot luftforurensningen, og partiets budsjettforhandler Ragnhild Hedemann legger ikke skjul på at hun er strålende fornøyd med timingen på årets forhandlinger.

— Budsjettet falt heldig sammen med den verste forurensningen i Bergen på mange år. Det gjorde at saken fikk ny aktualitet, slik at det ble lettere å få med de andre partiene, medgir Hedemann.

Både Ap og Krf har trolig snudd i saken som følge av røyksuppen utenfor rådhusvinduene.

De fem partiene er også enige om å sette opp fire nye målestasjoner ved innfartsårene og å videreføre driften av trolleybussene.