For mens det konkursslåtte BMV Laksevåg etappevis flyttes vekk fra Damsgård, er gode, gamle dager i trygg forvaring bak metertykke museumsmurer på Jansonmarken.

Det kryr av gammelt verktøy, tegninger og modeller — foto og malerier. Det meste hentet fra BMVs verksteder og kontorbygg.

— Vi har sannsynligvis verdens tryggeste museum, bygget av tyskerne som bombesikker bunker i 1943, sier Rolf Zakariassen.

Han er kapteinen på laget av eldre ildsjeler som de siste 15 årene har brukt titusenvis av timer på å ta vare på det historiske Laksevåg. Det være seg minner fra verftet, krigen eller lokalsamfunnet.

— Vi ser at enkelte bekymrer seg for hvor det vil bli av verftets historie når driften nå gradvis opphører. Jeg kan berolige med at ganske mye finner veien hit, sier Zakariassen.

Han blir like «hoppende glad» hver gang det dukker opp et stykke lokalhistorie, enten det er en høvel fra et gammelt snekkerverksted eller et mer gedigent Laksevåg-maleri fra et direktørkontor.

Museal juvel

Nederst mot Damsgårdsveien står foreningens museale juvel - en koloss av et slippspill, en 54 tonn tung trommel med tilbehør, gitt av BMV Laksevåg til foreningen i 1992, da slippen ble nedlagt.

En bit BMV, bevart for ettertidens Laksevåg, som et av mange minner om en nesten 200 år lang verftshistorie.

Drømmen er å få satt sværingen i drivverdig stand igjen, slik at dagens lokalbefolkning, kan få oppleve spillet i drift.

— Noen mente det var imponerende å få alle disse tonnene på plass her. Men det som virkelig er imponerende, var at de klarte å håndtere denne kjempen for hundre år siden, uten vår tids hjelpemidler, sier Zakariassen.

Han legger ikke skjul på at en del av verftets historie nok ligger «arkivert» i Rådalen.

— Men mye er tatt vare på - og vi har det beste samarbeid med Mjellem & Karlsen, forteller Zakariassen.

De som tar seg en tur innom Lokalmuseet på Jansonmarken, vil få tung dokumentasjon for den påstanden.

Hører hjemme her

På veggene henger bilder av «Skomvær» og «Britannia», begge bygget på Laxevåg Maskin & Jernskibsbyggeri i det Herrens år 1890. Dandert mellom gammelt, velbrukt verktøy, benyttet på verftets snekkerverksteder og maskinhaller - slegger, tenger, driller, høvler og sager.

— Denne kjølhalingsblokken stammer fra det gamle Graneverftet, forteller Zakariassen og peker på den velbrukte hardhausen. Det ligger et tålmodig detektivarbeid bak det kuppet..

— Det er her i lokalmiljøet at disse tingene hører hjemme, mener Zakariassen. I et rom lenger oppe i bunkeren står gamle arkivskap proppfulle av tegninger - også disse reddet for ettertiden av Zakariassens tropper. I siste liten.

Et av de nyeste kuppene var protokoller og dokumenter fra verftets «Dødeladen», pengekassen som støttet pårørende til verftsansatte som falt fra.

Gjennomfotografert 60 mål verft har foreningen også gjort.

BMV-historie på veggene

Den første søndagen i hver måned er Lokalmuseet åpent for besøkende, mellom klokken 11 og klokken 14.

Da kan de som ønsker det, studere BMV-historie på muséets vegger.

I tillegg til alt det andre dette muséet har å by på av lokalhistorie; en egen avdeling med lokal krigshistorie med smie og snekkerverksted. Og en leilighet innredet og møblert slik man bodde på Laksevåg den gang det fremdeles ble bygget barker og brigger og skonnerter langs Puddefjorden.

KJEMPE: Slippspillet som ble brukt på verftet på Laksevåg fra 1893 er på plass på museumsområdet nederst på Jansonmarken. Rolf Zakariassen og hans medspillere i Laksevåg Kultur-Historiske Forening har store planer med dette verftshistoriske klenodiet.
FOTO: ØRJAN DEISZ