JAN EGIL ANDAL

Det båtfrelste ekteparet kjøpte den gamle ståldamperen for å legge ut på jordomseiling, og fikk aldri informasjon om at de måtte søke om utførselstillatelse. Verken skipsregisteret, som de kontaktet for å registrere skipet, eller den tidligere eieren gjorde dem oppmerksom på denne forpliktelsen.

13. mai ble det slått full alarm og satt i gang flysøk etter ekteparet som hadde forlatt Bergen. Det viste seg at de bare hadde flyttet fartøyet til Ågotnes for å utføre arbeid om bord.

Nå har Riksantikvaren gjort full retrett og tillatt utførsel av fartøyet. Fordi ekteparet ikke ble gjort oppmerksom på at de trengte tillatelse til å ta et over 50 år gammelt verneverdig fartøy ut av landet, har de latt nåde gå for rett. Seniorkonsulent hos Riksantikvaren Eivind Lande begrunner tillatelsen med at myndighetene burde ha gitt informasjon om plikten til å søke om utførselstillatelse.

Nå vil Riksantikvaren sammen med skipsregistrere og alle involverte parter skjerpe rutinene, slik at de unngår en ny «Haganes»-sak.